Tartu Teaduspark rajab 3 tehase ja labori ristandit

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkoni nõukogu liige ja Tartu Teaduspargi tegevdirektor Toomas Noorem.
Tarkoni nõukogu liige ja Tartu Teaduspargi tegevdirektor Toomas Noorem. Foto: Ove Maidla

Tartu Teaduspark sai Euroopa Liidult oma seni suurima, 17 miljoni krooni suuruse toetuse mehatroonika pooltööstuslike laborite väljaarendamiseks Eestis ja Lätis.


«Tehastes, toodetakse suuri partiisid, laboris töötatakse tooteid välja, aga kusagil on tarvis ka heast ideest seeriatootmiseks kõlbulik toode arendada,» ütles sihtasutuse

Tartu Teaduspark

tegevdirektor Toomas Noorem Postimees.ee'le.

«Just selleks, piloottootmiseks või esmaseeriate tootmiseks, pooltööstuslikud laborid mõeldud ongi,» lisas Noorem.

Suurtel tehastel võib olla kasulikum katsetada tootmist säärases laboris, kui hakata oma seeriatootmist häirima. Pooltööstuslikus laboris saab toota ka seadmeid ja rakiseid ülikoolidele, mis vajavad oma laborites katseteks unikaalseid vahendeid. Lisaks nähakse klientidena teaduspargis tegutsevaid ettevõtteid, kellel puuduvad oma seadmed tootmiseks.

Tugeva täppismehhaanika traditsiooniga Tartus sisustatakse vastav pooltööstuslik labor. Ogres tegutseb suur elektroonikatehas ning seepärast valitigi elektroonikalabori asukohaks just see Läti linn.

Ventspilsis on juba olemas mudelite tegemise kogemusega inimesed. «Mudel trükitakse kiht kihi haaval plastikpulbrist ja tulemuseks on kolmemõõtmeline mudel,» rääkis Noorem. See meetod on odavam ja kiirem kui mudelite metallist tegemine.

Pooltööstuslikud laborid asutatakse, sest vaatamata suurele potentsiaalile kõrgtehnoloogilises valdkonnas ei suuda mehhatroonika sektori ettevõtted neid võimalusi ära kasutada.

Sellel aastal läbi viidud tasuvusuuring näitas, et peamisi takistusi on vähene tootearendusfirmades, mis on otseselt seotud vajalike oskuste ja vahendite puudusega, seda eriti väikestes ja keskmise suurusega ettevõtetes.

«Pooltööstuslikud laborid on maailmas ennast õigustanud ning nende panust väikeste ja keskmiste ettevõtete konkurentsivõime tõstmisse on raske alahinnata,» sõnas Noorem.

Projekti «Protolab Network - Increasing Competitiveness of Estonian and Latvian Mechatronics sector through creation of Integrated Network of Product Development, Training and Testing Centres» rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi Eesti-Läti programmi raames.

Projekt kestab kaks aastat ja selle juhtpartneriks on Tartu Teaduspark; partneriteks Ogre Äri- ja Innovatsiooniinkubaator ning Ventspilsi Ülikooli Kolledž.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles