Kahetsev roolijoodik: õppige minu veast

, Kaidi Tahula on Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta 24. juuni hommikul kaotas Valgamaal sirgel teelõigul vastassuunavööndisse kaldunud, üle katuse rullunud ja vastu puud paiskunud autos elu kolm kaassõitjat. Sündmuskoht täitus varsti pärast õnnetust lillede ja küünaldega.
Möödunud aasta 24. juuni hommikul kaotas Valgamaal sirgel teelõigul vastassuunavööndisse kaldunud, üle katuse rullunud ja vastu puud paiskunud autos elu kolm kaassõitjat. Sündmuskoht täitus varsti pärast õnnetust lillede ja küünaldega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Mäletan, et olin roolis. Väljas oli pime ja järgmine hetk oli auto ninapidi kraavis,» meenutab kolme aasta taguseid sündmusi Tõnu, kes pääses õnnetusest küll ühegi kriimuta, kuid ei suuda siiani rooli istuda.



Tõnu oli toona 22-aastane tudeng, kes suvel vanematekoju Pärnusse kippus, et suvepealinnas veidi lõõgastuda ja pidutseda.

«Ühel õhtul otsustasime minna Uulusse: tuttavate suvekodusse grillima ja päevitama ning hiljem õhtul Pärnusse tantsima. Kuna aga pidu venis pikale, ei sõitnud enam ühtegi bussi. Nõnda saigi võetud algselt maamaja juurde hommikut ootama jääma pidav auto ning kambakesi linna poole teele asutud. Tookord arvasin ma, et väike joove ei muuda sõiduoskust,» meenutab Tõnu ööd, kui ta vaid pärast mõnekilomeetrilist sõitu kraavis lõpetas.

«Ehmatus oli suur. Kui öeldakse, et eluohtlikus olukorras jookseb elu silme eest läbi, siis nii see on,» kahetseb Tõnu siiani saatuslikku hetke, mis oleks võinud suurema kiiruse korral jääda viimaseks nii talle kui ka ta parimatele sõpradele.

Noormehe sõnul ei mäleta ta avarii üksikasju, seda nii alkoholijoobe kui ka ehmatuse tõttu. Siiski nendib mees, et politsei oli kohal justkui hetkega.

«Kui küsiti, kes roolis oli, ei näinud mõtet varjata ja tunnistasin ennast juhiks. Seejärel pandi mind puhuma ja käed raudu ning politseiautosse. Edasi läks sõit juba jaoskonda, kus istusin järgmised neli päeva luku taga,» meenutab Tõnu.

Kuna oli reede hommik ja nädalavahetus tulemas, polnud noorel mehel võimalik varem kohtuniku ette saada kui alles esmaspäeva õhtul. See aga andis talle piisavalt aega oma elu ja teo üle järele mõelda.

«Kui ausalt tunnistada, siis isegi nutsin kongis. Ma pole nutnud kümnendast eluaastat saadik, aga seal kongis järele mõeldes jõudis kohale, kui ennasttäis jobu ma ikka olen,» kahetseb Tõnu kibedalt oma viga.

«Esimesel päeval olin šokis. Kartsin, et nüüd on rumalast peast tehtud lolluse pärast ülejäänud tulevik rikutud,» ütleb ta, kuid tänab saatust, et keegi viga ei saanud, ainult auto tuli maha kanda.

Kui Tõnu viimaks esmaspäeva õhtupoolikul seadusesilma ette karistust vastu võtma kutsuti, ei teadnud ta, kuhu suurest häbist silmi peita, ning põrnitses kogu paarkümmend minutit kestnud istungi aja oma jalgu.

«Sain rahatrahvi ja load võeti pooleks aastaks ära. Kuna kahetsesin oma tegu, polnud trahv nii suur, kui ma kartsin. Pidin maksma veidi üle 30 000 krooni (2000 euro ringis – toim),» räägib ta nüüd.
Noore mehe südant vaevab läbielatu siiani ning ta on veendunud, et praegused karistused pigem soosivad joobnud juhte.

«Inimesele, kes joob ja asub siis rooli keerama, peaks olema karistus säärane, et ajud tuleksid istmikust pähe – näiteks paar kuud šokivangistust. Minul aitas trahv ja paar päeva kongis, kuid usun, et neid pole palju, kes nii lihtsalt asjadest aru saaksid,» arvab aasta eest abiellunud ja peagi isaks saav mees.

«Tihti on nii, et käed hakkavad lihtsalt värisema ja ma pole võimeline autot juhtima. Õnneks on mul mõistev abikaasa, kes on meie peres autojuhtimise enda peale võtnud,» tunnistab Tõnu, kes juhib sõidukit vaid äärmise vajaduse korral.

«Kui ma saaks midagi noortele soovitada, siis seda, et ärge õppige ainult oma vigadest, vaid ka teiste omadest!» manitseb tulevane isa.

Mullusel jaanihommikul lõppes kolme noore inimese elu

Aasta tagasi nõudis jaanihommikul aset leidnud traagiline avarii Valgamaal kolme noormehe elu, kui 17-aastase purjus noormehe juhitud auto paiskus teelt välja vastu puud.

Õnnetus juhtus Tõlliste vallas Valga–Uulu maan­teel. 17-aastase Risto juhitud Volkswagen Caravelle kaldus sirgel teelõigul vastassuunavööndisse, rullus üle katuse ning paiskus vastu puud. Autos olnud seitsmest noormehest kolm hukkusid ja kolm toimetati vigastustega haiglasse – kaks Valga haiglasse ja üks Tartu Ülikooli kliinikumi.

Avarii tagajärjel hukkusid 20-aastane Robert, 16-aastane Arto ja 17-aastane Siim. Autot juhtinud Risto viidi koos kahe teise autos olnuga haiglaravile. Hukkunutest kaks olid hääletajad, kelle Risto oli peale korjanud.

Tänavu kevadel tunnistas Tartu maakohus Risto süüdi purjuspäi autoroolis olles ja kiirust ületades avarii põhjustamises, mille tõttu hukkus kolm inimest, kaks said pikaajalise ja üks lühiajalise tervisekahjustuse.

Ristole mõisteti kuue aasta ja kuue kuu pikkune vangistus. Kuna kriminaalasi lahenes lühimenetluses, vähendati karistust ühe kolmandiku võrra ning vangis tuleb Ristol seega olla neli aastat ja neli kuud. (PM)

Hiljutised avariid purjus juhtidega

•    18. juuni hommikul keeras purjus juht auto katusele. Õnnetus juhtus Harjumaal Viimsi vallas Rohuneeme teel ja üks autos olnud noormeestest sai vigastada. Politsei pressiesindaja sõnul juhtus õnnetus paar minutit pärast kella seitset, kui sõiduautot BMW juhtinud isik kaotas masina üle kontrolli ja auto maandus katusel. Politsei leidis õnnetuskohalt 22-aastase ja 19-aastase noormehe. Mõlemad mehed olid tarvitanud alkoholi ja mõlemad väitsid, et nemad kaks inimest mahutava auto roolis ei olnud. 22-aastane noormees viidi vigastuste tõttu haiglasse.

•    Raplamaal sai 24. mai varahommikul surma 18-aastane noormees, kes sõitis autoga teelt välja vastu puud. Õnnetus juhtus Raikküla–Valgu tee 16. kilomeetril, politsei sai häirekeskuselt juhtunu kohta teate kell 5.30. Sündmuskohal selgus, et vastu puud on sõitnud sõiduauto Volkswagen.

•    29. mai õhtul sõitis joobes juht Raplamaal Vigala vallas Paeküla–Vana-Vigala tee 12. kilomeetril sõiduautoga Volkswagen teelt välja ja rullus mitu korda üle katuse. Tagaistmel sõitnud 37-aastane Kalev ja 26-aastane Alari hukkusid sündmuskohal. Juht toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse ja tema kõrval istunud 19-aastane Eeva Pärnu haiglasse. Väidetavalt ei olnud tagaistmel ja autost avarii ajal välja kukkunud reisijatel turvavöö kinnitatud. Autojuhil, 26-aastasel Margusel oli turvavöö kinni.
Allikas: PM

Karistused purjuspäi sõidu eest

•    Mootorsõiduki juhtimise eest joobeseisundis karistatakse rahalise
karistuse või vangistusega.

•    Korduva joobeseisundis juhtimise eest võib saada kuni kolm aastat vangistust, kui juhti on samasuguse väärteo teo eest viimase aasta jooksul juba karistatud või on teda juba karistatud kriminaalkorras viimase kolme või viie aasta jooksul ja karistatuse aegumine pole uute süütegude tõttu katkenud.

•    Kui inimesele on tekitatud raske tervisekahjustus või põhjustatud inimese surm, karistatakse trahvi või kuni kolmeaastase vangistusega. Kui niisuguse teoga on põhjustatud kahe või enama inimese surm, karistatakse süüdlast ühe- kuni viieaastase vangistusega.

•    Euroopas varieeruvad joobes sõidukijuhtimise eest ette nähtud karistused väga suurtes piirides. Mõnes riigis võib sõidukijuhtimise õiguse ära võtta paariks kuuks, teistes on aga miinimumiks üks aasta ja ülempiiri pole. Rahatrahv võib ulatuda mõnesajast kroonist sadade tuhandete eurodeni ja vabaduskaotuse pikkus mõnest päevast paljude aastateni.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles