Kiropraktik kahtleb aasta isa aususes

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta isa 2008 Hans Sissas (vasakult) ja end tema pojaks pidav Rainer Kägo kannavad mõlemad pikki juukseid. Ja kuigi Sissase mäletamist mööda pole Kägo erinevalt tema lastest prillikandja, on aasta eest tehtud pildil mehel siiski prillid ees.
Aasta isa 2008 Hans Sissas (vasakult) ja end tema pojaks pidav Rainer Kägo kannavad mõlemad pikki juukseid. Ja kuigi Sissase mäletamist mööda pole Kägo erinevalt tema lastest prillikandja, on aasta eest tehtud pildil mehel siiski prillid ees. Foto: Alo Lõhmus, Meeli Küttim / Äripäev

Aasta isaks kuulutatud Võrumaa mehe Hans Sissase ümber on lahvatanud skandaal – kiropraktik Rainer Kägo peab ennast tema abieluväliselt sündinud pojaks ning üritab kas või kohtu kaudu Sissase isadust tõestada.


Eesti Naisliit on aasta isa valinud juba pikka aega, ent kunagi pole valitute laitmatus renomees kaheldud. 45-aastane Kägo julges aga kolm last üles kasvatanud 75-aastases Sissases kahelda, väites, et mees on ka tema isa, kes on teda paraku kogu elu salanud.



Kägo sõnul on teema tõstatamine põhimõtte küsimus: «Minu lahkunud ema mälestuse pärast. Mõtlesin, et kui tal on aastaid meist täiesti suva olnud ja huvi vaid enda vastu, siis see käib juba mu au pihta.»



Vettpidavaid tõendeid suguluse kohta Sissasega Kägol seni siiski pole. Mees osutab, et nad on väliselt sarnased ning mõlemad kannavad pikki juukseid.



«Tollal, kui mina sündisin, oli ideaalne perekond normiks, polnud võimalikki, et inimesed niimoodi väljaspool abielu teevad ja käituvad. Mu ema on rääkinud, kuidas ta minu sünnini pidi kogu aeg oma rasedust Võru õelate keelte eest varjama. Et Sissas, suur kohalik tegelane, jättis ta lihtsalt sinnapaika. Olen seda terve elu teadnud,» räägib ta.



Kägo lisab, et eriti piinavaks osutusid kooliekskursioonid, kus tänu oma poolvennast pinginaabrile käis ka tema enda oletatav isa. Kuid see, et Sissas ka tema isa on, olevat Võrus suisa avalik saladus. «Issand hoidku, küsige Võru inimeste käest! Täna juba kurjad keeled helistasid,» räägib ta.



Sissasega suhtlemisest pole Kägol kunagi midagi välja tulnud. Kord on ta saatnud oma oletatavale isale e-kirja, ent vastus sellele olevat olnud kuiv, nagu tulnuks see ametiasutusest, ja nii kadus igasugune soov nelja silma all kohtuda.



Kägo on otsustanud teha DNA-testi ja lasta see teha ka Sissasel. «Kohtu kaudu, küll sellega tegelevad minu juristid,» täpsustab ta. «Ta peab lihtsalt natuke sülitama, juuksekarva pole selleks vajagi. Tatist saab samuti DNA-analüüsi teha.»



Mida aga võimalik isaduse tuvastamine Kägole annaks? «Teadmise, et mul on selline siga isa, keda ma ei tahakski endale isaks,» kostab ta.


«Samas – eks iga inimene sooviks teada oma tulemislugu. Ja samas oleks väga huvitav teada saada tema versiooni. Ning mis aasta isa see selline on, kel garderoob skelette täis? Aitab tsirkusest!»



Hans Sissas Rainer Kägo oma pojaks ei pea: «See ei saa olla õige. Tema sündis 1963. aastal – ehk jätaksite mulle naisega, kellega abiellusin, kurameerimiseks kah aega? Ma ei saanud ju olla niimoodi, et ühega käin ja teisega abiellun?»



Aasta isa 2008 tunnistab, et ei soovi Kägot näha ega temaga kõnelda. «Ja jätke mind palun rahule,» ütleb ta ägestudes.



Mees ei kujuta ette, kust Kägo oma väited võtab. Seda enam, et kui ta 45 aastat kellelegi isaks «ei kõlvanud», siis nüüd kõlbab. «Äkki on tal seda töö jaoks vaja, et seda promoda?» oletab ta.



Sissas lisab: «Väikeses linnas ei saa nii olla, et üks mees käib kellegi naisega ja on laps ja keegi sellest ei tea. Pealegi olin koolikomitee esimees, ja kui ma oleksin selline mees olnud, oleks mind sealt minema löödud. Abikaasa lausa naeris, kui seda lugu nägi.»



Sissas meenutab, et kord olnud ta teel Soomest Eestisse, Kägo naasnud oma emaga parajasti Stockholmist ning Helsingis saadi juhuslikult kokku. Üheskoos imestati vaid, kui väike on tänapäeva maailm, ning kõik olnud sõbralik, ilus ja kena. Rohkem polevat nad omavahel sõnagi vahetanud.



Eakas mees ütleb, et mingit DNA-testi ta tegema ei hakka. «Kui ma selle testi teeksin, võtaksin ma selle (isaduse – toim) omaks. Keeldun sellest.»



Ta lisab: «No pange see Rainer minu lastega kõrvuti: minu lapsed on kõik prillidega, kõigil on nägemishäired. Minu teada temal prille ei ole. Milleks on seda kõike 45 aasta tagant vaja, miks ta seda kõike tahab? Tulge küsige mu naise käest, naised teavad neid asju tegelikult palju paremini kui mehed. Ja kui Rainer kangesti tahab, siis võin ju ka tema isa olla!» sõnab mees, kes tahab Rõugesse «Eesti ema» monumendi rajada.



Eesti Naisliidu esinaiselt Siiri Oviirilt ei õnnestunud Postimehel eile kommentaari saada, kuid «Reporterile» on ta tunnistanud, et Sissase väidetava salatud poja lugu tuleb talle uudisena: «Võib-olla see ema ei tahtnudki, et isa oleks isa seal kõrval? Ka niisuguseid situatsioone tuleb ette. Nii et see on liiga ränk süüdistus,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles