Uuring: turvavööd peab mõttetuks vaid neli protsenti inimestest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvavöö kinnitamine
Turvavöö kinnitamine Foto: SCANPIX

Turvavöö kasutamist peab mõttetuks vaid neli protsenti Eesti elanikest, selgub maanteeameti tellimusel TNS Emori poolt läbiviidud küsitlusuuringust.

Iga viies sõiduauto tagaistmel sõitja tunnistas, et on jätnud turvavöö kinnitamata, vaatamata kindlale arusaamale, et turvavöö võib teda õnnetuse puhul päästa. Juht ja kõrvalistuja näevad lahtises turvavöös suuremat ohtu ja reeglina on neil sõidu ajal ka rihm kinnitatud.

Kõige aktiivsemad turvavöö kinnitajad on naised ja eakamad inimesed, kõrge on ka laste turvavarustuse kasutamine. Teadlikkus on kasvanud maarahva hulgas. Kõigest iga kuues autosolija paneb turvarihma kinni vaid kartuses saada trahvitud.

Kevadist maanteeameti liiklusohutuskampaaniat «Kinnita tagaistmel turvavöö. Alati!» märkas 82 protsenti küsitletuist, mis küll on mõnevõrra vähem kui mullu pärast analoogilist kampaaniat. 93 protsebti küsitletuist pidas taolisi kampaaniaid vajalikuks ka järgnevatel aastatel.

Seevastu politsei turvavöö kasutamise kontrollreidide tõhususes on varasemast rohkem kahtlejaid. Vaid 40 protsenti vastanuist usub, et politsei senisest aktiivsem sekkumine võiks turvavarustuse kasutustaset tõsta.

Iga-aastaseid teavituskampaaniaid auto turvavarustuse aktiivsemaks kasutamiseks on maanteeamet läbi viinud aastast 1995. Kui mullu hukkus Eestis liiklusõnnetustes 44 autosviibijat, siis 15 aastat varem oli sõiduautos sõites hukkunuid ligi neli korda rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles