Anders Tsahkna astub reas kuritegudes süüdistatuna kohtu ette

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Tsahkna
Anders Tsahkna Foto: Egert Kamenik

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses kohtusse kriminaalasja, milles reformierakondlast Anders Tsahknat ja temaga seotud OÜd Balti Radiodiagnostika süüdistatakse mitmetes erinevates korruptsioonikuritegudes.

Tsahknat süüdistatakse muu hulgas mõjuvõimuga kauplemises, pistise nõudmises ja võtmises ning toimingupiirangu rikkumises, teatab riigiprokuratuur.

Süüdistuse kohaselt kasutas Anders Tsahkna sotsiaalministeeriumis sotsiaalministri nõuniku ametikohal töötades korduvalt ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu ja mõjutas erinevaid sotsiaalministeeriumi ametnikke ning koostööpartnereid tegema tema enda või tema sugulaste ja tuttavate jaoks soodsaid otsuseid ning tehinguid.

Nii mõjutas Tsahkna süüdistuse kohaselt näiteks sotsiaalministeeriumi ametnikku loobuma Tsahkna tuttava firmale leppetrahvinõude esitamisest. Vastutasuks palus Tsahkna nimetatud ettevõtte omanikul, kes kuulus ka haigekassa nõukogusse, hääletada eelnõu vastu, millega oleks vähendatud haigekassa poolt haiglatelt tellitavate radioloogiaalaste protseduuride piirhindasid. Sellega oleks vähenenud radioloogiaalaste protseduuride teostamise eest makstavad tasud OÜ-le Balti Radiodiagnostika, mille omanik oli Anders Tsahkna.

Tsahknale on esitatud süüdistus veel mitmes mõjuvõimuga kauplemise episoodis.

Samuti sai ta süüdistuse toimingupiirangu rikkumises. Süüdistuse kohaselt ostis Tsahkna 2005. aastal ühe ettevõtte, mis omakorda omandas osaluse teises ettevõttes, mis pakkus infosüsteemide arendamise teenust sotsiaalministeeriumile.

Nõudis pistist

Alates 17.03.2008.a nimetati Anders Tsahkna ametisse sotsiaalministri nõunikuna ja alates 05.08.2008 E-tervise sihtasutuse nõukogu liikmena, kus tema kohustuseks oli kavandada sihtasutuse tegevust ja korraldada selle juhtimist ning teostada järelevalvet sihtasutuse ja selle juhatuse tegevuse üle. Sotsiaalministri nõunikuna ja E-tervise sihtasutuse nõukogu liikmena tegeles Tsahkna muu hulgas E-tervise infosüsteemi puudutavate küsimuste lahendamise ning rahastamisotsuste langetamisega enda poolt varem omandatud ettevõtte kasuks.

Samuti nõudis Tsahkna süüdistuse kohaselt kahe meditsiinitehnikaga tegeleva ettevõtte vahelise müügitehingu eest ühelt osapoolelt pistisena osa tehingu maksumusest.

Lisaks süüdistatakse meest dokumendi võltsimises ning võltsitud dokumendi kasutamises eesmärgiga omandada õigusi ja vabaneda kohustustest.

OÜ Balti Radiodiagnostikat süüdistatakse selles, et ettevõte pani Tsahkna juhtimisel toime dokumendi võltsimise ja võltsitud dokumendi kasutamise.

Kriminaalmenetluse kohtueelset menetlust juhtis riigiprokuratuur ning viis läbi kaitsepolitseiamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles