Galerii: Eesti ja Soome peaministrid kinnitasid kohtumisel riikide väga häid suhteid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Eestit külastanud Soome vastne peaminister Jyrki Katainen ja Eesti valitsusjuht Andrus Ansip kinnitasid kohtumisel kahe riigi väga häid suhteid ning tõdesid, et ka Euroopa Liidu küsimustes on Eesti ja Soome vaated sarnased.

Peaminister Andrus Ansip ütles kohtumisel Soome kolleegiga, et Nõukogude ajal lähendas Eestit vabale maailmale just Soome – seda tänu Soome televisioonile ja isiklikele sõpradele, teatas valitsuse pressiesindaja.

Ansipi sõnul on Soome Eesti jaoks olnud väga oluline nii riigistruktuuride ja kodanikuühiskonna ülesehitamisel kui ka ärikultuuri omandamisel. Eesti valitsusjuht avaldas veendumust, et Soome peaministriks on saanud suur Eesti sõber ja meie riigi hea tundja.

Soome peaminister Jyrki Katainen avaldas tunnustust eestlaste pingutuste üle, tänu millele sai Eesti euroala liikmeks.

«Ma tõesti imetlen eesti inimesi. Kriis tähendas palju raskeid otsuseid. Eestis on jõutud vastutustundlike otsusteni ja teie riigi rahandus on Euroopa üks eeskujulikumaid,» ütles Soome peaminister.

Arutades äsjalõppenud Euroopa Ülemkogu kohtumist tõdes Ansip, et Eesti ja Soome vaated on ühtelangevad. Teiste Euroopa Liidu teemade hulgas räägiti ka siseturust. Eesti peaministri sõnul on nii Eesti kui ka Soome huvitatud digitaalse ühtse turu edasiarendamisest.

Energeetikateemadest oli päevakorras Läänemere piirkonna energiajulgeolek ning erinevate energiaühenduste ja –allikate jätkuv mitmekesistamine. Peaminister Ansip tõi näitena Eestit ja Soomet ühendava Estlinki teise kaabli rajamise, mis on energiajulgeoleku seisukohalt väga oluline.

Kohtumisel kõne alla tulnud Afganistani missiooni puhul lausus Ansip, et Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama hiljutine avaldus on peegeldus sellest, et julgeolukord Afganistanis on paranemas.

«Eesti seisukoht on, et meie kaitseväelased on Afganistanis nii kaua kui vajalik ja nii kaua kui nad on seal teretulnud. Eesti on koos liitlastega seda missiooni alustanud ja koos peame ka lõpetama,» lausus Andrus Ansip.

Oma jätkuvat seotust ja panustamist rahvusvahelistesse julgeolekuabijõududesse Afganistanis (ISAF) kinnitas ka Soome peaminister Jyrki Katainen.

Traditsiooniliselt teeb Soome peaminister esimesed välisvisiidid Rootsi ja Eestisse.

Möödunud nädalal Eduskunta poolt Soome uueks peaministriks nimetatud Jyrki Katainen külastas täna hommikul Rootsit, pärastlõunal oli kohtumine Eesti valitsusjuhi, president Toomas Hendrik Ilvese ja kaitseminister Mart Laariga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles