Sauli Niinistö otsustas kandideerida Soome presidendiks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö (paremal) koos Vene riigipea Dmitri Medvedeviga.
Sauli Niinistö (paremal) koos Vene riigipea Dmitri Medvedeviga. Foto: SCANPIX

Soome parlamendi endine esimees Sauli Niinistö otsustas kandideerida 2012. aasta presidendivalimistel.

Koondparteisse kuuluv Niinistö tegi otsuse teatavaks täna Helsingis korraldatud pressikonverentsil, vahendas Aamulehti.

62-aastane poliitik on olnud erinevate presidendigallupite suveräänne liider, kuid tema kandideerimine polnud siiani kindel.

Niinistö sõnul mõjutas kandideerimisotsust ühiskondlik õhkkond. «Vahepeal tundus, et puhus selline tuul, et presidendil pole väga suurt tähtsust. Kevadel toimunud diskussioonid on näidanud, et presidendil kui institutsioonil on tähendust. See mõjutas mu otsust.»

Uuelt valitsuselt ootab Niinistö eelkõige reageerimisvõimet. «Järgmise nelja aasta jooksul puutume me kindlasti kokku mingi sellise teemaga, millest me veel ei tea midagi. Selle suhtes tuleb osata reageerida.»

Niinistö rääkis ka seda, et ootab Põhjamaadelt senisest tihedamat koostööd. Lisaks väljendas ta lootust Euroopa kaitsekoostöö arenemise üle.

Presidendiks kandideeriva Niinistö poliitiline karjäär algas 1987. aastal. Aastal 2006 jäi ta presidendivalimiste teises voorus napilt alla sotsiaaldemokraatide kandidaadile Tarja Halonenile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles