Noorte laulu- ja tantsupidu üllatab rahvariide kiirabi ja käruparklaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu.
Laulupidu. Foto: Peeter Langovits

Noorte laulu- ja tantsupidu pakub osalistele mugava uuendusena rahvariide kiirabi ning väikelastega külalistele käruparklat, uuendusi on ka muus korralduses.

Esmakordselt on lauluväljakul käsitööküla ning rahvariide kiirabi. Viimasest saab abi, kui esinemisriietel peaks mõni nööp eest tulema või õmblus hargnema.

Tantsupidude ajal peavad parkimisele mõtlema autojuhtide kõrval ka lapsevankrite omanikud. Siis on laulukaare kõrval eraldi parkla beebikärudele. Tantsijad kasutavad kõiki vahekäike tantsuplatsile sisenemiseks ja sealt väljumiseks, seega kärusid seal hoida ei saa. Seega ei jää lapsevanematel muud üle, kui kärud ära parkida ja lapsed süles tantse vaatama viia. Laulupidude ajal saab lapsekärud vahekäikudesse jätta, kuid kuna peoplatsil on istumiseks vähe ruumi, saab need jätta ka Mere värava juures lauluväljaku territooriumil paiknevasse käruparklasse. Seal abistavad parkijaid vabatahtlikud, kes paluvad kärudesse väärtuslikke asju mitte unustada.

Taaskord on laulu- ja tantsupeol ekraanid, mis kuvavad olulist lisainfot ja peoga seotud kunstilisi materjale. Kaks ekraanidest hakkavad paiknema laulukaare taga, et näidata, mis toimub kaare ees.

«Kes on kaare poole seljaga on järelikult esineja,» naljatas mudilaskooride juht Aarne Saluveer. Tema hinnangul ei saa pika kontserdi jooksul oodata publikult haudvaikust, seega pole kavas ka Läti laulupeo eeskujul vahekäikudesse valvureid vaikust tagama panna. Ta lootis, et kui keegi on laulupeole tulnud, siis jätkub tal ka kultuursust ja viisakust seal vastavalt käituda.

Esinemiste ajal töötavad küll kaks, Mere- ja Mäe-nimelist, kaubandusala, kuid need jäävad laulukaarest eemale. Nii ei levi toidulõhnad ega suits esinejate ja publikuni, samuti jääb järjekordade sagimine ja kära neist eemale. Õlut noorte laulu- ja tantsupeol ei müüda.

Esinemiste ajaks tuuakse kohale 200 keemilist käimlat, mille kasutamine on tasuta, lisaks töötavad statsionaarsed tasulised WCd.

Osaliste ja publiku tervise eest kannavad hoolt meditsiinitöötajad – esinemiste ajal on lauluväljakul neli statsionaarset esmaabipunkti, kiirabibrigaadid ja sektoreis ringi liikuvad patrullid. Laululava kõrvale püstitatakse ka välihaigla palatid, et raskematel juhtudel vajalikku abi anda. Korraldajad lootsid siiski, et seda tarvis ei lähe.

«Loodame, et see jääbki nädala jooksul tühjaks,» sõnas peo meditsiinijuht Erik Velleramm. Tema sõnul on tõsiselt keskendutud õnnetuste ärahoidmisele. Osalejatele on koostatud meelespead, kus toonitatakse näiteks kätepesu, palavaga vee tarbimise ja vajaliku puhkuse olulisust. Laste majutuskohtades Tallinna koolides hoiavad nende tervisel silma peal maakondade arstid ja õed.

Kristjan Jaani Põhja prefektuuri korrakaitsebüroost märkis, et laulupeoga seoses keskendub politsei avaliku korra ja liiklusohutuse tagamisele. «Kuna tegemist on laste ja noortega, siis on prioriteet kõrgem,» sõnas ta. Ennetav töö on suures osas juba tehtud, noorsoopolitsei külastab veel koole, kus noored ööbivad ning loeb neile liiklusohutuse ja muu kohta käivad viimased õpetussõnad peale.

Jaani sõnul kergendab tööd mõnevõrra fakt, et laulu- ja tantsupidu on mõlemad lauluväljakul koos, seega peab politsei silma peal hoidma ainult ühel objektil ja selle ümbrusel.

Et noorimad osalised vaatamata vanemate ja juhendajate õpetussõnadele linnas ära ei eksiks, saab igaüks kaelakaardi, kus vajalik info ja telefoninumbrid kirjas. Eksimise ja liiklusõnnetuste vältimiseks on suur osa liikumisest korraldatud eribussidega ning vähemal määral ühistranspordi abil.

Ühistransporti soovitati ka publikule. Lauluväljaku ümbruses on alates esmaspäevast kõik vabad kohad, pisemate murulappideni välja, hõivanud tehnikat ja inimesi kohale toimetav transport. Noorte laulu- ja tanstupeoga mitteseotud masinatele tähendab see parkimis- ja peatumiskeeldu. Liikluskorraldust muudetakse reedest pühapäevani kestvate esinemiste ja kontserdite ajaks, pühapäevane rongkäik peatab autoliikluse sootuks. Samas on nädala jooksul Lauluväljaku läheduses liiklus häiritud hommikul ja õhtul kui esinejad proovidesse tuuakse ja ära viiakse.

Lauluväljakul on laulu- ja tantsupeo ajal avatud kolm infotelki, mis abistavad nii esinejaid kui ka publikut. Vajalikku teavet saab ka infotelefonilt 612 300.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles