Michal: raportis ilmunu ei olnud meile üllatuseks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk inimkaubandusele tähelepanu juhtimise aktivistide ettevõtmiselt Saksamaal.
Hetk inimkaubandusele tähelepanu juhtimise aktivistide ettevõtmiselt Saksamaal. Foto: SCANPIX

Kommenteerides Eesti paigutumist inimkaubanduse-vastases võitluses ühele pulgale Nigeeria ja Afganistaniga, märkis justiitsminister Kristen Michal, et raportis Eesti kohta ilmunu oli talle juba varasemalt teada ning õige pea saab parandatud praegune seadusalane puudujääk.

«Ei saa öelda, et see raport üllatus oleks – arutasime sama teemat kevadisel kohtumisel USA suursaadiku Michael C. Polt’iga ja ta informeeris mind, et selline raport on tulemas,» ütles Michal Postimees.ee’le. Minister rääkis suursaadikule ka Eesti plaanidest inimkaubanduse koosseis karistusseadustikku luua. «Neil ilmselt polnud viimast infot meie viimastest sammudest inimkaubanduse vastases võitluses.»

Michal viitas, et USA koostatud raporti andmed ei olnud päris täielikud. «Näiteks on jäänud märkimata mõned inimkaubanduse alased kriminaalasjad, mis meil menetluses tegelikult olid.»

Küll aga nõustub minister sellega, et Eesti saaks rohkem tähelepanu pöörata just ennetavale  teavitustööle. «Rohkem tähelepanu saaks pöörata inimkaubanduse potentsiaalsete ohvrite informeerimisele ja hoiatamisele - eriti, mis puudutab venekeelset elanikkonda, mille ka raport välja tõi.»

Murekoht, et Eestis puudub inimkaubandust eraldi kuriteona käsitlev seadus, peaks peagi lahenduse leidma. «Muudatusega viiakse karistusseadustikku sisse eraldi inimkaubanduse kuriteokoosseis, mis tänase versiooni kohaselt on sõnastatud isegi ehk karmimalt kui seda pakub ÜRO Palermo protokoll,» selgitas Michal.

Tahtevastasuse tingimus kaob

Ühe muudatusena kaob inimkaubanduse kuriteo koosseisus fraas «tahte vastaselt», mis seni orjastamise koosseisus sees oli. See tähendab, et edaspidi ei vabasta kannatanu nõusolek kurjategijat vastutusest. Eelnõus välja pakutud sõnastuse kohaselt võib inimkaubanduse eesmärk olla mistahes kohustuse täitmisele sundimine – see võib olla nii prostitutsioon kui näiteks tööle sundimine.

Neljapäeval toimuval kohtumisel arutavad uut sätet MTÜ Eluliini, Eesti Naisteühenduste Ümarlaua, Eesti Naiste Varjupaikade Liidu ja justiits- ning sotsiaalministeeriumi esindajad.

Postimees kirjutas täna, et USA pani Eesti ja Valgevene inimkaubanduse musta nimekirja, väites, et nad pole suutnud viimase aasta jooksul suurendada pingutusi võitluses prostitutsiooniga ja sunnitööga.

Tegemist on USA valitsuse iga-aastase inimkaubanduse raportiga «Trafficking in persons report».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles