Pevkur pani koos lastega Haapsalu lastekodu peremajadele nurgakivi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur ja lapsed asetavad auku silindri.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur ja lapsed asetavad auku silindri. Foto: Ivar Soopan / Läänlane

Tänavu veebruaris 10 hukkunuga põlengus osaliselt hävinenud Haapsalu lastekodu naabrusse pani sotsiaalminister Hanno Pevkur koos lastega täna nurgakivi uutele peremajadele, kus lastekodu kasvandikud hakkavad elama kuni 10-liikmeliste peredena.

«Kui mõelda sellele, et seda päeva on oodatud üsna pikalt ja kui me meenutame mõnda aega tagasi siin olnud kurbi sündmusi, siis tegelikult juba samal nädalal (tänavu veebruaris – toim) sai meie poolt avatud riigihange selleks, et tõesti saaks siia ehitada uued majad,» lausus sotsiaalminister Hanno Pevkur, kirjutas Laanlane.ee.

Ministri sõnul oli see kokkusattumus, et õnnetusega samasse perioodi jäi ka riigihanke avamine – peremajade ehitamise otsus oli sotsiaalministeeriumis tehtud juba enne, kui oli traagiline põleng.

Pevkur märkis, et lastekodu kasvandikele saab uutes peremajades olema igapäevane kodu. «Usun, et ehitaja lähtubki eelkõige sellest, et ta ehitab lastele kodu,» ütles ta.

Viit peremaja ehitab Elinord Ehitus OÜ, kes on varemgi lastekodudele peremaju ehitanud.

Ühe korrusega viis peremaja peaksid lepingu järgi valmis olema tuleva aasta 1. veebruariks, kuid Hanno Pevkuri sõnul loodab ta, et majad valmivad juba jõuludeks. «Minu suur soov ja unistus on, et ehitaja jõuaks valmis nende majadega jõuluks,» ütles ta, lisades, et see sõltub sellest, kas ehitajal läheb ehitushangete tarnetega nii nagu kokku lepitud. «Nagu klassikud tavatsevad öelda – saatan peitud detailides. Ma väga loodan, et seekord detailid ei ole nii saatanlikud ja me saame tõesti juba jõulude aeg minna kaema uut kodu nendele lastele, kes siin elavad.»

Haapsalu lastekodu direktor Eve Kabin asetas nurgakivi metallsilindrisse lastekodulaste joonistused, millel on nende nägemus oma uuest kodust. Samuti lisas ta silindrisse maasika, mille üks lastest maja juurest korjas.

Kabin toonitas samuti, kui tähtis on see, et valmivatest majadest saaksid kodud, mitte lihtsalt hooned. «Kui me valisime majade sisustust, valisime asju, mida me tahaksime majadesse muretseda, siis arhitekt ütles mulle, et mis teist, te olete diletant,» rääkis Kabin. «Mina ütlesin selle kohta, et olen küll diletant, aga ma tahaksin, et need lapsed saaksid endale kodu. Et seal oleks kodutunne. Tema ütles, et tal on visioon. Mina ütlesin, et siis me peaksime ikkagi visiooni ja kodutunde kokku pannema.» Kabina sõnul loodab ta siiralt, et lapsed saavad majad sellisena, kus on visioon ja kodutunne sees.

Haapsalu asenduskodu uued peremajad on projekteeritud ühekordsete ja avaratena ning hoonete välisviimistlus on puidust. Peremajade ehituse peatöövõtu lepingu maksumus on 1,93 miljonit eurot. Ehitust rahastab 75 protsendi ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fond, riigi omaosalus on 25 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles