Ministeerium EKA kolimisele kätt ette ei paneks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia lammutamine.
Kunstiakadeemia lammutamine. Foto: Peeter Langovits

Haridusministeeriumi hinnangul on ärimeeste välja pakutud idee Eesti Kunstiakadeemia (EKA) odavamale pinnale kolida mõeldav, kui tänu sellele õnnestub uus hoone valmis ehitada.

«Üks võimalusi on tõesti ka ehituse asukoha muutmine, kui antud kohas ei ole antud tingimustel võimalik edasi ehitada,» rääkis ministeeriumi kõrgharidusosakonna juhataja Mart Laidmets Postimees.ee’le.

«Kõigepealt on aga oluline teada saada lõplik ehitushind praeguse projekti puhul.»

Laidmetsa teatel peab akadeemia vaatama koos ministeeriumiga, kas ja kuidas oma uue hooneehitamise lõpule viib – olgu see siis projekti ratsionaalsemaks muutmise abil või muul moel.

Ministeerium palub, et EKA esitaks sõltumatu hindaja hinnangu, kas kool suudab uue hoone valmis ehitada ja seda ülal pidada nii, et asutuse põhitegevus kahjustada ei saa.

«Arvestama peab, et riigil pole võimalik lisaks panustada. Taotluste heakskiitmisel lubati olemasolevate vahenditega hakkama saada, kuid nüüd on juttu olnud olulisest lisafinantseeringust,» meenutas Laidmets.

«Kui sõltumatu analüüs näitab, et projekte pole võimalik ellu viia, tuleb nad antud kujul peatada ning viia ellu realistlikumad plaanid.»

Ministeerium kavatseb tagada kunstiakadeemiale vajalikud ruumid, mille ülalpidamisega tulevikus probleeme ei teki.

Ärimehed Rein Kilk ja Meelis Atonen tegid ettepaneku lahendada Eesti Kunstiakadeemia uue hoone ehitamise rahamured sellega, et kooli praegune krunt Tallinna südames kaubamaja külje all maha müüa ja osta selle asemele odavam.

Kunstiakadeemia rektori Signe Kivi sõnul pole kinnistu müük praegu mõistlik, see idee on juba varem maha kantud ja pealegi on hoone ehitamiseks kulutatud juba 4,5 miljonit eurot, millest suur osa on kulunud just praeguse krundiga seotud tegevustele ja osutuks nii mahavisatud rahaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles