Aavo Kokk: EKA krundi müügist saab liiga vähe raha

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavo Kokk.
Aavo Kokk. Foto: Peeter Langovits.

Ärimees Rein Kilgi ideed kommenteerinud Eesti Kunstiakadeemia kuratooriumi esimehe Aavo Koka sõnul saab kooli praeguse maa müügi eest liiga vähe raha, et kolimise abil hooneehituse rahamure lahendada.

«Maa hinna määrab see, kui suure hoone saab sinna ehitada ja kui palju saab rentnikelt ruutmeetri eest raha küsida,» ütles Kokk Postimees.ee’le.

Ta märkis, et hoone suurus uues asukohas ei muutuks, küll aga tekiks vahe rendihinnas.

«Praegune akadeemia krunt on Tallinnas paremate seas, kuid vaatamata sellele on selles piirkonnas rendihinnad parimal juhul vaid 25 protsenti kõrgemad kui Tallinna kesklinna lähistel,» hindas Kokk.

«See tähendab, et selle maatüki müük ja uue ostmine ei anna liiga suurt võitu, miljon eurot võib-olla maksimaalselt.»

Tema sõnul läheb aga ka see miljonieurone võit suuremas osas kaduma, kuna uues kohas tuleb tellida uus ehitusprojekt, teostada keskkonnauuringud jms.

«Kes üldse praegu selle krundi eest suurt hinda maksaks,» küsis ta, viidates, et Tallinna kesklinn on täis häid krunte, mis juba mitu aastat ostjat otsivad.

«Nii et Rein Kilgi idee on intellektuaalselt mullegi ütlemata köitev, kuid ratsionaalsel mõtlejal pole sellega praktikas midagi eriti peale hakata,» lausus Kokk.

Lisaks tuleb tema sõnul arvestada, et detailplaneeringuga sobivat krunti eriti ei leia ning see tähendab, et ehitus tuleks lükata vähemasti aasta veel edasi. «See aga pole akadeemiale ja Eesti kunstiõppele mu meelest küll hää.»

Koka sõnul on oluline, et kunstiakadeemia oleks linnamelu keskel, sest kunst ju saab ainest ümbritseva elu lainetusest.

«Kusagile äärelinna akadeemia viimist ei pea ma õigeks, eriti arvestades seda, et akadeemia peab olema atraktiivne mitte ainult Eesti üliõpilastele, vaid ka välismaalastele,» rääkis ta.

«Samamoodi pean üsna viletsaks mõtteks plaani viia rahvusringhääling tulevikus Rahumäele. Valitsus, parlament, meedia ja kaunite kunstide koolid peavad asuma linnasüdames.»

Ärimees Rein Kilk tegi Kuku raadio «Keskpäevatunni» saates kohe ka teiselt saatekülaliselt Meelis Atonenilt heakskiidu saanud ettepanku lahendada Eesti Kunstiakadeemia uue hoone ehitamise rahamured sellega, et kooli praegune krunt Tallinna südames kaubamaja külje all maha müüa ja osta selle asemele odavam.

Kunstiakadeemia rektori Signe Kivi sõnul pole kinnistu müük praegu mõistlik, see idee on juba varem maha kantud ja pealegi on hoone ehitamiseks kulutatud juba 4,5 miljonit eurot, millest suur osa on kulunud just praeguse krundiga seotud tegevustele ja osutuks nii mahavisatud rahaks.

Haridusministeeriumi hinnangul on ärimeeste välja pakutud idee mõeldav, kui tänu sellele õnnestub uus hoone valmis ehitada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles