Hollandi ja Belgia köögiviljad pääsevad taas Venemaa turule

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljad Berliini turul.
Köögiviljad Berliini turul. Foto: SCANPIX

Venemaa tühistas eile osaliselt Euroopa Liidust imporditavate köögiviljade keelu.

Nüüd lubatakse Venemaale sisse viia Belgiast ja Hollandist pärit köögivilju, sõnas Vene tarbijakaitse juht Gennadi Oništšenko uudisteagentuuri CNN vahendusel.

Moskva keelas Euroopa Liidust pärit köögiviljade sisseveo selle kuu alguses, kui Saksamaal puhkes nüüdseks 47 inimelu nõudnud kolibakteriepideemia.

Prantsuse võimud teatasid üleeile, et sama tüvega bakter põhjustas tõenäoliselt üheksa inimese nakatumise Bordeaux’s.

Oništšenko teatas Vene uudisteagentuuridele, et Belgia ja Holland vabastati impordikeelust, kuna neil riikidel on usaldusväärsed laboratooriumid ja peale selle pole seal hiljuti ükski inimene kolibakteriga nakatunud.

Oništšenko lisas, et Holland on Venemaale suurim aedviljade importija, hõlmates kogu sisseveetavast köögiviljast ühe kolmandiku.

Holland ja Belgia peavad eksporditavatele viljadele lisama sertifikaadi, mis kinnitab nende turvalisust ja annab infot päritolu kohta.

Ootenimekirja on praeguseks hetkeks kantud Poola, Leedu, Hispaania, Taani ja Tšehhi. Nende maade viljad pääsevad tagasi Venemaa turule teatavate tingimuste tagamise korral, sõnas Oništšenko.

Euroopa Komisjoni hinnangul ekportisid Euroopa Liidu maad eelmisel aastal Venemaale 600 miljoni euro väärtuses köögivilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles