Soome eksperdid: järgmisel aastal üllatuspresidenti ei tule

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö ja Leedu president Dalia Grybauskaite.
Sauli Niinistö ja Leedu president Dalia Grybauskaite. Foto: SCANPIX

Soome parteidele on oma presidendikandidaat iseenesestmõistetav, kuid pärast Koondpartei liikme Sauli Niinistö eilset avaldust võib selle leidmine olla päris raske.

MTV3 hommikuprogrammis «Huomenta Suomi» rääkis majanduselu mõttekojana tegutseva Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) juht Matti Apunen, et pärast Niinistö liitumist presidendiralliga muutub olukord teiste jaoks keeruliseks.

«Arvan, et peaaegu kõik panevad välja oma kandidaadi, kuna valimistega kaasnev avalikkuse tähelepanu on erakonna jaoks suur ahvatlus. Niinistö teade teeb selle keeruliseks, kuna keegi ei taha minna teadlikult kaotama. Niinistö mõjub kindlasti otsustavalt nii mõnegi teatesse,» rääkis Apunen.

Ajakirja Suomen kuvalehti toimetaja Pekka Ervasti sõnul näib Keskerakonna olukorda komplitseeritud, kuna tuleb leida inimene, kes tahab kandideerida ja kel on võiduvõimalus. «Seal on kerkinud esile kolm nime: Kiviniemi, Rehn ja Kääriäinen. Kõik on päris keerulised olukorras.»

Ervasti ennustuse järgi panevad Põlissoomlased oma presidendikandidaadiks erakonna liidri Timo Soini. «Tema tõus poliitikas sai alguse eelmistest presidendivalimistest ja pärast seda on jätkunud liikumine tõusvas joones,» selgitas ta.

Nii Apuneni kui Ervasti arvates saab presidendivalimine olema poliitiline ettevõtmine, kuna väljapoolt poliitikat tulevasse üllatuskandidaati nad ei usu.

«Sellisel kandidaadil, kes pole veel esile kerkinud, läheb väga kiireks nn Ahtisaari-ilmingu korraldamiseks. Aeg saab selleks läbi suve lõpus,» ütles Apunen.

Soomlased valivad rahvahääletusel omale uue riigipea, kelle ametiaeg kestab 2012-2018, järgmise aasta 22. jaanuaril. Kui tekib vajadus teise vooru järele, siis see toimub 5. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles