20 aastat: miks Janajevi käed värisesid?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asepresident Gennadi Janajev pressikonverentsil 19. augustil 1991.
Asepresident Gennadi Janajev pressikonverentsil 19. augustil 1991. Foto: AFP / Scanpix

Putšiaegne Eesti esindaja Moskvas Jüri Kahn on välisministeeriumi koostatud raamatus «Teine tulemine» kirjeldanud, kuidas tal ainsa eestlasena õnnestus osaleda 19. augustil Moskvas GKTšP korraldatud pressikonverentsil, sest tal oli MIDi pressikeskuse volitus.


«Kohale tuli minna tund aega varem, auto jätta kahe kilomeetri kaugusele. /--/ Pressikeskuses oli metsik rahvatung, paigaldatud oli lisatoole. Mina istusin tuntud ajakirjaniku Vladimir Kisseljovi kõrval. Esimese küsimuse esitas Moskovski Komsomoletsi korrespondent: «Täna tegite te riigipöörde. Mis te arvate, kui kaua te võimul püsite?» /--/

Seda, et putšistid olid närvilised ja hirmul, märkasid kõik. Asepresident Gennadi Janajevi käed värisesid. Kisseljov ütles selle peale, et «tema kaua vastu ei pea.»

2001. aastal Postimehele antud intervjuus rääkis Gennadi Janajev: «Käed värisesid mul sellepärast, et ma ei esinenud tsirkuses, kus kakssada vaatajat mind välja võiks vilistada, vaid pöördusin terve maailma poole, et massiteabevahendite kaudu teavitada Gorbatšovi haigusest. Samas, mul ei olnud ju Gorbatšovi korraldust juhtimine enese peale võtta, samuti mitte arstlikku diagnoosi.» Tema sõnul oli käte värisemine inimlik reaktsioon selles olukorras.

Gennadi Janajev istus putši järel 1994. aastani kinni, sai aga siis amnestia. Janajev suri 2010. aastal. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles