Politseinik: inimröövidega Eestis rikkaks ei saa

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ago Leis.
Ago Leis. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Kriminaalpolitseiosakonna menetlusbüroo talituse juhi Ago Leisi sõnul on oluline anda inimröövide toimepanijatele ja kogu ühiskonnale sõnum, et inimrööve ei tasu toime panna – röövlid saadakse kätte ja igale sellisele teole järgneb ränk karistus. «Fakt on see, et inimröövidega Eestis rikkaks ei saa,» ütles Leis Postimees.ee’le.

Inimröövide motiiviks on enamasti varalise kasu saamine ja omavahelised arveteklaarimised. Samas ei saa Leisi sõnul teha üldistusi, kas kurjategija on varasemast pantvangi ja tema lähedasi tundnud või milline on röövija taust. «Kui 1990ndatel olid inimröövidega seotud tõsise kriminaalse taustaga kurjategijad, siis näiteks ühe tuntud ärimehe tütre (Ines Karu – toim.) juhtumi puhul pantvangistamist planeerinud isikul varasem kriminaalne taust puudus.»

Kust kurjategijad üldse saavad oma idee inimröövi toime panemiseks, võiks Leisi sõnul olla juba teadusliku töö uurimisküsimus. Ines Karu röövimise plaani pidanud mehel tekkis enda sõnul idee meedias avaldatu põhjal.

Võrreldes muu Euroopaga on Eestis inimröövid tema sõnul pigem erandlikud nähtused. Karistusseadustikus ei ole konkreetselt inimröövi sätet, küll aga on pantvangi võtmise ja seadusliku aluseta vabaduse võtmise sätted.

«Pantvangi võtmise juhtumeid esineb väga harva: alates 2002. aastast, kui karistusseadustik jõustus, on registreeritud aastas keskmiselt üks või kaks juhtumit,» märkis Leis. Küll aga on aastas umbes 40-50 sellist juhtumit, kus isikult võetakse vabadus seadusliku aluseta. «Näiteks sunnitakse mõnda isikut tahte vastaselt autosse istuma ja siis sõidetakse kuhugi või suletakse keegi tema tahte vastaselt mõnda ruumi,» selgitas politseinik.

Kui kellegi lähedane on tõesti röövitud, tuleks koheselt politseid teavitada ja edaspidi käituda juba politseipoolsete juhiste järgi. «Mitte mingil juhul ei tohiks asja omapead lahendama asuda.»

Postimees.ee kirjutas täna, et eilse eelistungiga algas kohtutee 26-aastasel Nikolail, 27-aastasel Kirillil ja 17-aastasel Antonil, kes süüdistuse kohaselt röövisid 17-aastase neiu ja nõudsid tema ärimehest isalt lunarahaks 300 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles