Muinsuskaitse riputas varastatud kunstimälestiste info veebi

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila kiriku hõbedast kann.
Keila kiriku hõbedast kann. Foto: Muinsuskaitseamet

Muinsuskaitseameti koduleheküljel asuvas riiklikus kultuurimälestise registris on nüüd eraldi välja toodud andmed ja fotod ligi 600 Eestis varastatud kunstimälestise kohta ning kui keegi omab esemete asjus infot, palub amet sellest teada anda.

Seni vaid ametnikele mõeldud nimekirja avalikkuse ette toomiseks vaadati üle kõigi kunstimälestiste andmed, mida on registris kokku ca 14 000. Nendest varastatud kunstimälestisi on 598, teatas muinsuskaitseamet.

Esimesed vargused, mis registrisse kantud, pärinevad 1970ndatest aastatest, suuremad vargustelained tabasid kirikuid 1990ndate alguses ning aastatel 1999, 2006 ja 2007. Palju on varastatud õigeusu kirikute ikoone, aga ka luteri kirikute hõbevara ja iseäranis palju küünlajalgu. Nimistus leidub isegi paar tornikella.

Registris mälestise reale klikates avaneb täpsem info ja mälestise kirjeldus. Päringuid saab koostada nii omavalitsuste kui varguse aja järgi. Varguse aeg on registreeritud kas päeva täpsusega, ajavahemiku viimase kuupäeva või aasta viimase päeva järgi.

Kuna enamik vargusi on toime pandud pühakodades, siis vahel pole olnud võimalik varguse aega määratleda täpsemalt kui aasta lõikes. Varastatud mälestiste kirjeldusele on lisatud ka foto. Andmebaasi uuendatakse operatiivselt ning kui kadunud asi leitakse, võetakse see ka registrist maha.

Varastatud kunstimälestiste nimekiri võimaldab kontrollida eseme päritolu ja selle õiget omanikku kindlaks teha. Registri toel on Muinsuskaitseamet leidnud ja tuvastanud juba kümmekond mälestist. Nimistu on töövahendiks politsei- ja piirvalveametile , maksu- ja tolliametile, samuti infoks antikvaaridele ja kollektsionääridele.

Muinsuskaitseamet kutsub kõiki huvilisi varastatud kunstimälestiste nimekirjaga tutvuma ja juhul, kui tunnete ära mõne mälestise või omate mistahes infot nimekirjas toodud asjade kohta, andke sellest palun teada e-posti aadressil info@muinas.ee.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles