Ansip: riik ei peaks perspektiivituid kohtuvaidlusi edasi pidama

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Vastavalt ringkonnakohtu otsusele peab riik seoses Lõuna prefektuuri kunagise hoone rendivaidlusega maksma ligi 300 000 eurot kinnisvarafirmale Fantico. Peaminister Andrus Ansipi hinnangul ei peaks riik edaspidi selliseid kohtuvaidlusi jäärapäiselt edasi pidama, mille puhul on teada, et riigil ei ole sealt midagi võita.

«Näen üht üldisemat probleemi: kui vaidlust on alustatud, siis mingil hetkel peaks ka riigi esindajatel olema nii palju selgroogu, ütlemaks, et see vaidlus on perspektiivitu ja lõpetada vaidlus,» ütles peaminister tänasel valitsuse pressikonverentsil. Ta tõdes, et antud kaasuse puhul oli juba esimese astme kohtu otsusest saati selge, et riigil ei ole kohtuasja võitmise võimalust. Ometi apelleerisid riigi esindajad esimese astme kohtu otsuse ja tekitasid sellega riigile lisakohtukulusid, osutas Ansip.

«Nüüd sai justiitsminister ülesande analüüsida konkreetset kaasust ja pakkuda lahend: kas see on taoline erand, mille puhul valitsuse reservist kulude katmine on põhjendatud, ja teha ettepanek selleks, et edaspidi taolisi perspektiivituid vaidlusi mitte enam pidada,» nentis peaminister.

Valitsus otsustaski täna, et kahe nädala pärast arutatakse edasi küsimust, kas reservist eraldatakse 300 000 eurot, mis lähebki Fantico kasuks Tallinna ringkonnakohtus tänavu jaanuari lõpus välja mõistetud hüvitise maksmiseks.

OÜ Fantico ja Tartu politseiprefektuuri õigusjärglase Lõuna politseiprefektuuri vahel oli sõlmitud 2001. aasta 9. aprillil mitteeluruumi rendileping Tartus Raekoja platsil asuvate ruumide rentimiseks tähtajaga kümme aastat. 2004. aasta 30. aprillil tegi prefektuur Fanticole ootamatult avalduse, et leping sama aasta 1. augustist erakorraliselt üles öelda. Seda prefektuur ka tegi ning kolis ümber Riia tänaval asuvasse hoonesse.

Fantico kaebas seepeale siseministeeriumi kohtusse, märkides muuhulgas, et firma tegi politsei tellimusel majas miljonite kroonide väärtuses töid, et hoone vastaks korrakaitsjate vajadustele, sealjuures arvestades, et üürileping kehtib kümme aastat. Tänavu jaanuari lõpus saavutaski Fantico pärast ligi kuus aastat kestnud kohtulahingut riigi üle võidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles