Vene keskpank lubas rubla etapiviisilist devalveerimist

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rublapakid.
Rublapakid. Foto: ITAR-TASS/ Scanpix.

Vene kommertspangad reageerisid otsekohe keskpanga plaanile laiendada rubla kursi kõikumise «koridori» 30 kopikani, tõstes eile dollari müügihinda vahetuspunktides 28 rublani. Seejuures polnud Moskvas eile erilist ažiotaaži täheldada.


Uudisteagentuuri Novosti korrespondent käis mitmes rahavahetuspunktis sooviga osta 1200 dollarit ning küsitav summa oli kõikjal saadaval.


Eile hommikul kerkis dollari kurss Moskva pankadevahelisel valuutabörsil 27,5 rublani, mis on viimase 2,5 aasta kõrgeim näitaja.


Neile muutustele eelnes Vene keskpanga juhi Sergei Ignatjevi kinnitus, et riiklik rahanduse reguleerija on nõus perspektiivis rahvusvaluutat aegamööda devalveerima.


Sisuliselt tähendab see, et rubla kurss on endiselt Vene keskpanga tugeva kontrolli all, kes hoiab seda etteantud piirides, kulutades oma valuutareserve.


Nii ennustasid Nezavissimaja Gazeta küsitletud eksperdid järkjärgulist rubla kursi langust ning seoses sellega ka impordi kahanemist.


Alfa-panga analüütikud ennustasid seevastu usalduse kahanemist Vene rahvus­valuuta suhtes, vahendas RBC-Daily.


Reservid lähevad ilmselt kahanemise teed. Määramatuse kasv mõjub majandusele halvasti, raha väljavool pangahoiustelt jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles