Tudengiliit: riigieksamite roll ülikooli astumisel vähenegu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) käib haridusministrile saadetud ettepanekute paketis välja mõtte tuua kõrgkoolidesse sisseastumise mõõdupuuks riigieksamite kõrvale rohkem muid tegureid, mis aitavad saada paremat ülevaadet sisseastuja motivatsioonist ning võimekusest.

«Kõrgkooli vastuvõtusüsteem tuleb mitmekesistada, et see mõõdaks kõige efektiivsemal ja edukamal moel nii kandidaadi võimekust, sobivust kui ka motivatsiooni õppida konkreetsel õppekaval,» seisab EÜLi Eesti kõrgharidussüsteemi reformimiseks tehtud ettepanekute seas.

Kõrgkooli sisseastumisel ei peaks üliõpilaskandidaadid konkureerima tudengiliidu hinnangul omavahel, vaid sissesaamiseks kehtestatud minimaalse lävendiga.

«Tagamaks kõrgkoolidele võimaluse arvestada aastate lõikes muutuvate üliõpilaste arvudega õppekavade lõikes, peaksid kõrgkoolid vastuvõtuga alustama varem kui suve alguses.»

Sarnaste õppekavade sisseastumissüsteemi põhijooned peaksid nende nägemuses kõrgkoolide lõikes kattuma ning õppekavast lähtuvalt peab kasutama asjakohaseid meetodeid sobilike tudengite leidmiseks.

EÜL märkis ka, et riigieksamite kasutamine ühe põhilise komponendina ei taga sisseastujatele võrdseid võimalusi, kuna mõni gümnaasium oli noorte eksamiks ettevalmistamisel võimekam kui teine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles