Lisaks Eestile on kohustuslik ajateenistus vaid kolmes NATO riigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lisaks Eestile kehtib kohustuslik ajateenistus NATO riikidest veel vaid Kreekas, Norras ja Türgis, kirjutab Frankfurter Neue Presse.

Alates 1. juulist kaotatakse Saksamaal kohustuslik ajateenistus ja seega on 28st NATO riigist ajateenistus kohustuslik veel vaid Eestis, Kreekas, Norras ja Türgis.

Ajateenistusest loobumises oli eesminejaks Suurbritannia, kus kohustuslik ajateenistus kaotati juba 1963. aastal ja asendati professionaalse armeega, kuhu mullu kuulus 178 000 inimest.

Ameerika Ühendriikides asendati kohustuslik ajateenistus palgaarmeega 1973. aastal, seda muuhulgas Vietnami sõja madala populaarsuse tõttu rahva hulgas. Tänavu kevadel oli USA sõjaväe suuruseks 1,5 miljonit sõdurit.

Prantsusmaal kaotati kohustuslik ajateenistus aastal 1997. Põhjusena nimetati toona suuri kulusid ja ühitamatust uute strateegiliste väljakutsetega. Alates 1997. aastast on Prantsusmaa sõjaväe suurus langenud poolelt miljonilt 315 000 liikmeni.

Hispaanias kaotati kohustuslik ajateenistus aastal 2001 ja üheks põhjuseks oli selle äärmine ebapopulaarsus noorte seas. Täna on Hispaania sõjaväe suurus 210 000 sõdurit.

Itaalia otsustas ajateenistuse kaotamise 1999. aastal üleminekuperioodiga kuus aastat. Praegu on Itaalia sõjaväe suuruseks 178 570 inimest, kellest 11 000 on naised.

Eestis kaalub praegune võimukoalitsioon ajateenistuse lühendamist poolele aastale ja kaadrikaitseväelaste arvu suurendamist, kuid ajateenistuse kaotamist Eestis plaanis ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles