Simson: president nõustub puuduliku seadusega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson avaldas arvamust, et president Toomas Hendrik Ilves kuulutas välja puuduliku sisuga maamaksuseaduse muutmise seaduse, kuna see vähendab omavalitsuse tulusid tagamata rahalist hüvitamist.

«Seadusmuudatusse peaks olema sisse kirjutatud, kuidas kompenseeritakse kohalikele omavalitsustele saamata jääv tulu,» selgitas Simson, lisades, et suulised lubadused sellest, et tulevikus töötatakse kompensatsioonimehhanism välja, pole piisavad, teatas Keskerakonna pressiesindaja.

«Kindlus tuleviku osas väheneb veelgi ning nii jõuame olukorrani, kus kohalike omavalitsuste rahaline iseseisvus eksisteerib vaid kõlava lausena paberil – reaalselt toimub aga keskvõimule allutamine,» lisas Simson.

Simsoni sõnul ei tasu oodata valitsuskoalitsiooni poolt antud küsimuses ausat lahendust. «Viimastel aastatel on valitsus mitmel korral omavalitsuste eelarvet kärpinud. Näiteks on vähendatud tulubaasi, tasandusfondi ja teedehoiu raha, kärbitud raha noorte spordile ja lasteaedadele – pole põhjust uskuda, et seekord läheks teisiti. Kui maamaksuga vähendatud
tulubaasi kavatsetaks kompenseerida, oleks see ka seaduses kirjas.»

«Vähe sellest, et seadusmuudatuse eelnõu esitati normitehnilisi nõudeid rikkudes ja kiirustades, võeti ka opositsioonilt võimalus esitada muudatusettepanekuid. Kahjuks annab president nüüd oma otsusega loa rikkuda hea õigusloome tava põhimõtteid ka edaspidi ning seega hoogustub praakseaduste tootmine,» lõpetas Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles