Johannes Tõrs tahab Tehumardile muuseumi rajada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Tõrs.
Johannes Tõrs. Foto: Raigo Pajula

Lagedi vabadusvõitluse muuseumi rajaja, Saaremaa mees Johannes Tõrs kavatseb maha müüa oma Harjumaal Arukülas asuva maja, et rajada Tehumardile sõjaajaloo muuseum.


«Arukülas on mul mansardkorrusega kahekorruseline maja koos kõrvalhoonega ja kui Tehumardile muuseumi rajamiseks läheb, panen ma selle müüki, et muuseumile algkapitali saada. Kindlasti tahaks muuseumi ehitamiseks ka euroraha välja ajada ja loodetavasti aitab ka Salme vallavalitsus,» rääkis Tõrs Meie Maale.

«Muuseumi ekspositsioon on mul põhimõtteliselt juba olemas,” kinnitas Salmelt pärit Tõrs. «Sinna tuleks Tehumardi öölahingu panoraam, relvaruum, ekspositsioonid eestlastest Vene, Saksa ja Soome armees ning Soome merelaevastikus, samuti ülespanek metsavendlusest. Muinasajast tahaks kindlasti ülevaadet anda ja viikingiajast. Miks mitte Salmel leitud laevu kuidagi taastatult eksponeerida.»

Muuseumis oleks ülevaade muinasaegsest võitlusest, Vabadussõjast ja mõlemast maailmasõjast. Lisaks tuleks muuseumimajja ka väike kohvikulaadne istumispaik, konverentsisaal ja eluruumiosa Johannes Tõrsile, kes plaanib vanaduspõlveks Harjumaalt tagasi Saaremaale kolida. «Kindlasti tahaks omaette ekspositsioonituba ka legendaarsele saarlasele, kadunud Robert Kreemile, kes on välismaal kõige tuntum saarlane,» lausus Tõrs.

Vald on Tõrsi ideega päri, kuid takistuseks võib saada maaküsimus, sest muuseumile plaanitav maaüksus asub osaliselt ranna ja kalda ehituskeeluvööndis ning täies ulatuses Tehumardi nõmme hoiualal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles