«Keskpäevatund»: Janek Kalvit tuleks kiita, mitte karistada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi.
Janek Kalvi. Foto: Priit Simson

Raadio Kuku saates «Keskpäevatund» osalejad leidsid, et niinimetatud Liviko kartellileppe asjas on riigi esindajad valesti käitunud ning Liviko juhile Janek Kalvile ülekohut teinud.


Riigikohus mõistis kartellileppe sõlmimises süüdistatud viinatootja Liviko ja selle juhi Janek Kalvi sel nädalal õigeks. «Kartelli sõlmimise lugu oli selline, et Kalvi olevatvestluses ühe teise ettevõtte juhiga kokku leppinud, kui vähe saab üks viinapudel tänapäeval maksta. Ja süüdistus võttis sellise positsiooni, et see number, mis öeldi, oli Liviko poolt dikteeritud hind ja see mõjutas turgu. Nüüd on riigikohus öelnud, et süüdistus oli väga nõrgalt üles ehitatud, olid ainult kaudsed tõendid ja kogu see asi lagunes laiali,» selgitas Priit Hõbemägi.

«Kalvi on ajakirjanduses öelnud, et ta ütles, et viinapudelit ei saa müüa sellest numbrist odavamalt, kui riigimaksud on makstud ja toore sisseostetud. Kui keegi töötab tasuta ja tahab seda tasuta edasi anda, siis see on võimalik. Tema jutu mõte oli, et mingi toode ei saa maksta vähem, kui on tema pealt makstavad maksud,» resümeeris Kilk.

«Minule näib, et Eestis on süüdistuse poolt tekkimas olukord, kus süüdistus ei vaevu absoluutselt tervikut vaatama, vaid üritab inimesi mingite kildude pealt kurjategijateks teha. Ja see on minu arvates väga taunimisväärne,» arvas kolmas saates osaleja Meelis Atonen.

«Ka konkurentsiamet peaks sekkuma sellesse, kuidas saab müüa alla omahinna. Turvafirmade kontekstis nad täna uurivad, et kas G4S müüb oma teenust alla omahinna, siin neil on huvi. Liviko asjas selline huvi üldse puudus ja kogu süüdistus keskendus ainult ühele väikesele killule. Mina näen selles väga suurt ohtu kui üritatakse inimest iga hinna eest süüdlaseks teha isegi seal, kus ta tegelikult riigi huve kaitseb,» lisas ta.

«Minule on algusest saadik tundunud, et Janek Kalvi eesmärk oli turuosalistele öelda, et lepime kokku selles, et keegi turul ei peta. Ja kui seda nimetatakse kartellikokkuleppeks, siis ma ei tea..» jäi Atonen nõutuks.

«Teeme sellise kartelli, et keegi salaviina ei müü ja kõik maksavad maksud ära,» võttis Kilk Kalvile süüks pandud «kartellileppe» sisu kokku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles