Rehe: majanduslangus on pangandust juba mõjutanud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehe.
Aivar Rehe. Foto: Stanislav Moškov

Sampo panga juhatuse esimees Aivar Rehe tunnistas, et kolmanda kvartali SKP number tuli oodatust punasem ja see on halb uudis.


Rehe hinnangul tähendab 3,3 protsendi suurune majanduslangus seda, et kohanemine tuleb arvatust raskem ja ettevõtjad peavad otsustavalt lahendusi otsima.

Surve selle aasta eelarvele tuleb tema hinnangul suur, mistõttu jooksvad kulud tuleks juba praegu kõva kontrolli alla võtta.

Mis pangandusse puutub, siis siin on majanduslangus Rehe sõnul juba mõju avaldanud. Kliendid on muutunud ettevaatlikumaks ning laenu kasvutempo jääb nulli ja viie protsendi vahele.

Praegusele olukorrale on iseloomulik, et enam ei laenata ega investeerita, vaid hoiustatakse. Pangad võitlevad hoiustajate pärast, tõstes üksteise võidu intresse.

Kõik see mõjutab Rehe hinnangul ka tarbimist: selle aasta jõulumüük tuleb kindlasti tagasihoidlikum, nagu ka uue aasta esimesed kuud kaubanduses. Suuremate kaupade ostu lükatakse üha enam edasi.

Ka Sampo pank on Rehe kinnitust mööda kulude jõulise kokkuhoiu teele asunud. Näiteks on vähendatud välislähetusi, asendades need võimalusel videokonverentsiga. Kaardistatakse inimeste töökoormusi ja uusi töötajaid kergekäeliselt juurde ei võeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles