Seidla laadale kogunes paar tuhat kila-kola huvilist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Tänasel üritusterohkel ja kuumal laupäeval kogunes Seidla mõisaparki kila-kola laadale siiski umbes paar tuhat vanavarahuvlilist, laada korraldaja ja Seidla mõisa omaniku Mati Raali hinnangul oli ka müüjaid samapalju kui eelmistel aastatel.


Küll oli aga laadaplatsil ikka ja jälle kuulda kurtmist kõrgeks kasvanud hindade üle. Mati Raal peab vanavara hinnatõusu aga loomulikuks ja jätkuvaks. “See, et oleme Euroopa Liidus ja käibel on euro, mõjutab ka vanavara hindu. Kui toiduhinnad on tõusnud, siis miks peaks langema hind autentsel vanavaral, mida iga aastaga jääb üha vähemaks?” arutles ta.
Raali hinnangul on kila-kola laada külastajad aastatega palju targemaks saanud. “Uusantiik on peaaegu kadunud ja kaubeldakse peamiselt Eesti, Läti ja Rootsi autentse vanavaraga. Inimesed on hakanud vahet tegema, mis on tõelised vanad asjad ja mis järele tehtud,” ütles ta.”Seda on ilmselgelt näha, et asjadest on hakatud õigesti aru saama, 3-5 aastat tagasi see veel nii ei olnud.”
Rõõmu teeb Raalile ka see, et laadal leidis endale uue omaniku palju talukraami. “Ilmselt on vanad talumajad renoveeritud ja järg on jõudnud sisustamiseni,” arvas ta. “Õnneks ei viida enam maale suvilasse ära vana linnakola, nüüd on suvilates vanavara näol väärtuslikumad esemed kui linnakodudes.”
Tänavune kila-kola laat oli juba kaheteistkümnes. “Kui vahel ei tahakski enam teha, siis juba helistatakse ja küsitakse, kas toimub ja millal toimub. Ei ma sellelt reelt enam maha saa!” tunnistas Raal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles