Tuhanded lätlased osalesid vihma trotsides Zatlersi lahkumisüritusel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Zatlers
Valdis Zatlers Foto: SCANPIX

Mitu tuhat lätlast kogunes ametist lahkuva presidendi Valdis Zatlersi eestvõttel Koknese lähedale Liktdendarzsi ehk Saatuse aeda mõtlema enda ja oma riigi tuleviku üle.

Lätlased on ikka tulnud pöördelistel aegadel ühiselt laulma ja rääkima, lihtsalt koos olema. Nii tekkiv tunne on tugevam, kui miitingutel karjudes ja plakatitega vehkides, vahendas ERR Uudised "Aktuaalset kaamerat".

Selle asemel, et pidada pidu, otsustas Läti president kutsuda rahva Daugava kaldale Liktendarzsi. Paduvihmas kogunes rahvas paika, millest kujuneb annetuste toel memoriaalkompleks kõigi sajandi jooksul eri võimude ajal hukkunud 600 000 lätlase mälestuseks.

Zatlers on neljale presidendiaastale tagasi vaadates öelnud, et suuri vigu ta ei teinud, kuigi võinuks olla veel teravam ja otsustavam.

Vaatlejad peavad tõenäoliseks, et ametist lahkuv president asutab oma erakonna, kuid politoloogid kahtlevad, kas tal õnnestub koondada tugev meeskond, rahvaküsitlused pakuvad Zatlersi poliitilisele jõule teist tulemust vene Koosmeele Keskuse järel, kuid  mitte koalitsiooni moodustamiseks ülekaalukat enamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles