Jaapanis on pärast looduskatastroofi lahutuste arv kasvanud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanis on pärast looduskatastroofi lahutuste arv kasvanud
Jaapanis on pärast looduskatastroofi lahutuste arv kasvanud Foto: SCANPIX

Jaapanis on pärast selle aasta märtsis toimunud looduskatastroofi lahutuste arv kasvanud.

11. märtsi maavärin ja sellele järgnenud tsunami on pannud end õnnetuna tundvaid paare oma elu analüüsima ja lahendusi otsima, kirjutab Helsingin Sanomat.

Lahutustseremooniate läbiviijate sõnul on lahutamine kolmekordistunud.

«Paljud, kes lahutavad, on leidnud, et isiklik areng, saavutused ja töö on tähtsamad kui perekond ja halvas suhtes elamine,» selgitas lahutustseremooniate üks korraldaja Hiroki Terai.

Terai sõnul soovivad lahutustseremooniat need paarid, kes tahavad sõbralikult lahku minna.

Terai sõnul käivitas ta oma lahutustseremooniate firma kaks aastat tagasi ning nüüd on see tseremoonia väga populaarne.

Ta on olnud 80 lahkumineku tunnistajaks.

Lahutustseremoonia maksab 55 000 jeeni (500 eurot). Selles on buffet-õhtusöök ning rituaal, milles sõrmused lõhutakse. Lahku minevad paarid kannavad vastava sõnumiga kimonosid.

Ühel sellisel tseremoonial osalenud jaapanlanna Miki Saito sõnul soovis pärast looduskatastroofi oma perekonnale lähemal elada. Saito vanemad ja teised sugulased elavad Kirde-Jaapani kannatada saanud piirkonnas.

«Pärast märtsikuist õudust tundsin vastupandamatut soovi vanemate lähedale kolida. Langetasime mehega otsuse, et läheme lahku,» selgitas Saito.

Saito ja ta mehe sõbra Hiroko Tada sõnul ei uskunud ta, et see paar lahku läheb.

«Olin nende pulmas. Mul oli nende otsust rakse mõista. Samas aga on igaühel õigus valida, kuidas oma elu elab,» nentis Tada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles