TLÜ: eritingimustel kandideerib tänavu ülikooli silmnähtavalt rohkem inimesi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikool
Tallinna Ülikool Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tallinna Ülikooli vastuvõtuspetsialist Merit Paist tõdes, et eritingimustel kandideerib tänavu ülikooli silmnähtavalt rohkem õppureid kui paaril varasemal aastal.

Eritingimustel pääsevad ülikooli need, kelle kolme riigieksami keskmine tulemus on vähemalt 90 palli või kes kandideerivad IB diplomiga ning kelle lõpueksamite tulemuste summa on vähemalt 34 punkti. Nemad võivad sisseastumiseksamit sooritamata ülikooli õppima asuda enda poolt vabalt valitud erialal tasuta õppekohal.

Eelisjärjekorras on ka olümpiaadidel kõrgeid tulemusi saanud õpilased ning kuldmedalistid.

Lisaks on Tallinna Ülikool omavahenditest moodustanud viis õppekohta inimestele, kellel on ette näidata silmapaistvaid kultuuri- või spordialaseid saavutusi; ning veel viis kohta neile, kes on omandanud keskhariduse välisriigis ning kelle lõputunnistusel on silmapaistvalt head hinded.

Kuigi sugugi kõik pole rahul sellega, et eritingimustel kandideerijad kahmavad paljudel erialadel suure osa tasuta kohtadest, kinnitas Paist, et seni pole nad ühtegi vastavat kaebust saanud. «Eritingimustel kandideerijad saaksid reeglina ülikooli sisse ka tavatingimustel,» lisas ta.

Kui välja arvata silmapaistvate kultuuri- või spordisaavutustega või välisriigi lõputunnistusega kandideerijatele mõeldud kohad, pole eritingimustel kandideerijatele kohtade arv piiratud.

Erialadel, kus on kuni viis tasuta kohta, moodustab ülikool eritingimustel kandideerivatele õppuritele omavahenditest lisõppekohad.

Erialadel, kus on üle viie riigieelarvelise koha, on esimesed viis kohta ette nähtud üldvastuvõtu korras tulevatele kandidaatidele ning ülejäänud kohtadest kuni pooled riigieelarvelised kohad eritingimustel kandidaatidele. Kui kandidaate on rohkem, moodustab ülikool omavahenditest lisaks vajaliku hulga õppekohti.

Enim avaldusi on eritingimustel kandideerivad õppurid Paisti sõnul esitanud riigiteaduste ning inglise keele ja kultuuri erialadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles