Esimene foto päikesesüsteemi- välisest planeedist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Kaks sõltumatut astronoomide meeskonda on teatanud esimeste fotode saamisest planeetidest, mis ei tiirle meie Päikese ümber, vaid kuuluvad kaugete tähtede süsteemidesse.


Meist 130 valgusaasta kaugusel näiliselt Pegasuse tähtkujus asuva tähe HR 8799 ümber tiirlevad kolm planeeti, igaüks 5–13 korda raskemad Jupiterist, saadi infrapunapildile Hawaiil asuvate Kecki ja Gemini teleskoopide abil. Teisest planeedist – kolme Jupiteri mõõtu taevakehast 25 valgusaasta kaugusel tiirleva Fomalhauti tähe süsteemis Lõunakala tähtkujus – saadi foto Hubble kosmoseteleskoobi abil. See planeet teeb oma orbiidil ühe tiiru ümber tähe 872 maa-aasta jooksul ning on tähest 119 korda kaugemal kui Maa Päikesest.



Viimase kümne aasta jooksul on avastatud üle 300 päikesesüsteemi-välise planeedi, kuid siiani on teadlased pidanud selles planeedijahis leppima kaudsete meetoditega, mõõtes näiteks planeedi poolt tähele tekitatavaid gravitatsioonilisi võnkeid. Nüüd ülespildistatud planeedid on seega esimesed kaugplaneedid, mida inimese silmad näevad, ja õnnelikul kombel on ühel juhul tegu terve planeedisüsteemiga.



Pildile jäänud taevakehade ereduse põhjal kalkuleerisid astronoomid ka nende oletatava massi ja vanuse. Näiteks HR 8799 tähesüsteem on umbes 60 miljonit aastat vana ning võttes arvesse planeetide jahtumise mudelit, ongi tema ümber tiirlevad planeedid tõenäoliselt 5–13 korda raskemad kui Jupiter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles