Juulis teaduskirjandust laenutada ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üliõpilased Tartu Ülikooli raamatukogus.
Üliõpilased Tartu Ülikooli raamatukogus. Foto: Andrus Esko/SLO

Rahvusraamatukogu, Tallinna Ülikooli Akadeemiline Raamatukogu ja Tartu Ülikooli Raamatukogu on kõik juulikuus kollektiivpuhkuste tõttu suletud. Teaduskirjandust laenutada on seepärast pea võimatu.

«Tegemist on ikkagi akadeemilise raamatukoguga, mille põhisuund on teadustööle. Ülikoolides on praegu nii üliõpilastel kui ka teadustöötajatel üldiselt puhkuste aeg,» selgitas Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu suhtekorraldaja Vahur Afanasjev. Tema sõnul on raamatukogu külastatavuse järgi just juuli see kuu, mil lugejad nende teenuseid kõige vähem vajavad.

«Loogiline on praegu ära puhata, siis on ülejäänud ajal inimesed ilusti tööl ja saavad teenust pakkuda,» lisas Afanasjev.

Suviseid kollektiivpuhkusi põhjendavad ka teised raamatukogud vähese lugejate huviga suvel raamatuid laenutada. «Juuli on kinniolekuks konkurentsitult sobivaim aeg lugeja seisukohast,» leidis ka Rahvusraamatukogu haldusdirektor Mati Kibin. Rahvusraamatukogu on juulis suletud neli nädalat.

Juulis toimuvad aga ülikoolides sisseastumised ning mitmed üliõpilased on tundnud puudust võimalusest teaduskirjandust laenutada. Bakalaureuseastmesse kandideerijad vajavad kirjandust sisseastumiskatseteks valmistudes, magistri- ja doktoriastmesse soovijad peavad aga esitama oma lõputöö kava.

Rahvusraamatukogu puhkus peab kulusid kokku hoidma ning võimaldama möödapääsmatute mürarikkaste remonditööde tegemist.

«Olulisemad remonditööd sel aastal on avariiliste torude vahetamine ning harulduste kogu näitusesaali renoveerimine, kus avatakse sügisel Kultuurkapitali toel eesti trükise näitus,» rääkis Kibin.

Juulikuine kollektiivpuhkus hoiab kokku 16 000 eurot, lisaks peavad kõik Rahvusraamatukogu töötajad aasta jooksul tasustamata puhkusel olema.

«Praktiliselt kõik töötajad alates peadirektorist on kirjutanud avalduse palgata puhkuseks, mis on jaotatud üle kogu aasta ja on tingitud eelarve defitsiidist,» rääkis Kibin. Tema sõnul hoiavad 335 töötaja palgata puhkused kokku ligi 110 000 eurot, mis on praeguses eelarves personalikulude puudujääk. Seega peaks Rahvusraamatukogu eelarve olema umbes 125 000 suurem, et maja aasta läbi avatud oleks ja lugejaid ka juulis teenindataks. Kibina sõnul on vastav ettepanek juba raamatukogu 2012. aasta eelarvesse esitatud.

Rahvusraamatukogu puhkab 4.-31. juuli, augustis ollakse lahti kuus tundi päevas. TÜAR puhkab 4.-24. juuli, edasi töötatakse seitse tundi päevas. Juulis on suletud ka Kunstiakadeemia raamatukogu ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia raamatukogu. Tartu Ülikooli raamatukogu on suletud 2.-31. juulini. Raamatukogu direktor Malle Ermel on praegu puhkusel ning temalt ei õnnestunud kolme päeva jooksul kommentaare saada. Raamatukogu teised töötajad ei pidanud end juulikuise kinnioleku selgitamiseks piisavalt pädevaks.

Päris kõik raamatukogud juulis siiski suletud ei ole. «Tallinnas on lahti mitmed raamatukogud, näiteks Keskraamatukogu on avatud sama ajani kui meil puhkus läbi saab, pärast seda lähevad nemad puhkusele,» sõnas Afanasjev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles