Toomla: Savisaarel tasuks jätkata ainult linnapeana

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Tallinna vanalinna päevade avamisel.
Edgar Savisaar Tallinna vanalinna päevade avamisel. Foto: Liis Treimann

Edgar Savisaarel oleks mõistlik Keskerakonna esimehe kohast loobuda ja jääda edasi vaid Tallinna linnapeaks, arvas politoloog Rein Toomla.

«Erakonnal formaalselt ei läinud ka viimastel valimistel kõige paremini ja aeg-ajalt on kuulda selliseid asju, mida võiks ka sisepingeteks nimetada. Tallinna linn ei ragise, aga erakonna sees kerge klirin on kuulda, võib-olla oleks nii taktikaliselt kui strateegiliselt mõistlik anda erakonna tugevdamine – ei saa öelda kokkulappimine, sest tükkideks pole see läinud - uue põlvkonna poliitikute kätte,» mõtiskles politoloog Keskerakonna läheneva juhivalimise eel.

«Tegemist on nii suure erakonnaga, et sealt leiab igast vanusegrupist võimekaid tegelasi, kes sobiksid erakonda juhtima. Muidugi Jüri Ratas on üks nendest ja tema oleks täiesti tõsiselt võetav kandidaat. Aga mitte ainult tema. 30ndatest Kadri Simson ja Mailis Reps. Vanematest tegelikult leiab ka – näiteks Kalle Laanet, sest mis siseopositsionäär ta ikka on? Ta pole ju kutsunud erakonnast lahkuma ega ka ise lahkunud, tema on oma avaldustes näinud erakonda ühtsena, nii et miks ka mitte.»

«Küsimus on pigem selles, kas Edgar Savisaar tunneb ise vajadust sel kohal jätkamiseks. Paljud tema endised kaasvõitlejad on rõhutanud, et Savisaarel on väga keeruline taolisi loobumisi ette võtta. Aga võib-olla ta seekord võtabki, kes teab?» arutles Toomla.

«Praegu ei paista midagi silma selles tähenduses, kas Savisaar tahaks või ei tahaks jätkata. Teisalt võib alati arvata, et kuna Savisaar on erakonnas niivõrd populaarne tegelane, ta seatakse lihtsalt üles – kas ta tahab või ei taha seda,» lisas politoloog.

Juhul, kui Savisaar ise erakonna etteotsa kandideerib, ei pidanud Toomla teiste kandidaatide edu valimistel tõenäoseks. «Ükskõik, kui palju seal on kandidaate ja ükskõik, kes nad on - kui Savisaar ise kandideerib, siis tema ülekaal võiks olla ikka täiesti kindel. Selleks, et keegi teine saaks erakonna etteotsa, peab praegune liider ise loobuma ja andma uuele liidrile oma õnnistuse kaasa,» sõnas Toomla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles