Iisraeli ja Türgi lepituskõnelused nurjusid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal.
Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal. Foto: SCANPIX

Iisraeli valitsusallikate kinnitusel lõppesid lepitusläbirääkimised Türgiga edutult, kuid kõnelusi jätkatakse vaatamata erimeelsustele.

Kahe riigi suhted jahenesid oluliselt pärast mullu 31. mail toimunud juudiriigi eriüksuslaste rünnakut Türgi abilaevale, mil Iisraeli sõjaväelased tapsid mereblokaadi murda üritanud Türgi reisilaeval Mavi Marmara üheksa türklasest aktivisti, vahendas uudistevõrk AFP.

Juudiriik kinnitab, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega, kuid Ankara süüdistab Iisraeli riiklikus terroris ning nõuab Iisaelilt vabandamist ja kompensatsiooni.

«Sest türklased nõudsid jätkuvalt Iisraelilt vabandamist Türgi tsiviilelanike tapmise pärast,» põhjendas Iisraeli delegatsiooni juht Moshe Yaalon, miks New Yorgis ja Genfis peetud läbirääkimised lõppesid tulemuseta. Siiski on Iisraeli allikad kinnitanud, et kõnelusi jätkatakse.

Kõnelused kahe riigi vahel nurjusid vahetult enne seda, kui ÜRO avalikustab mulluse intsidendi kohta raporti. Iisraeli päevalehe Haaretz andmetel tuuakse raportis välja mõlema poole eksimused.

Iisraeli valitsusallika väitel leidis Uus-Meremaa ekspeaministri Brian Palmeri juhitud maailmaorganisatsiooni uurimisrühm, et Iisraeli blokaad Gaza sektoris on seaduslik. Türgi on aga vastupidisel arvamusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles