Indrek Saar: Michali põhimõtted erinevad Langi praktikast

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Priit Simson.

Justiitsminister Kristen Michali täna Postimehes välja öeldud põhimõtted õigusloome arendamiseks on väga õiged, kuid erinevad tunduvalt eelmise justiitsministri Rein Langi praktikast, leiab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Indrek Saar.

«Kui nüüd vaadata praktikat, siis minister Langi justiitsministriks olemise ajal kuulusin ma neli aastat riigikogu õiguskomisjoni ja selle ajaga tegi ta praktiliselt kogu Eesti seadusloome ümber,» viitas Saar sellele, et Lang ei arendanud õigusloomet sugugi konsensuslikumaks ja vajadusest lähtuvamaks.

«Ta [Lang] tuli igal nädalal õiguskomisjoni nagu korralik Metsiku Lääne šerif, lõi jalaga ukse lahti ja tulistas paar seaduseelnõu tuppa. Alati oli muidugi lõplik tõde temaga kaasas.»

Peasekretäri sõnul on eelmisest riigikogu ametiajast väga raske meenutada seaduseelnõud, mis oleks aruteluks esitatud juba väljatöötamise kavatsuse faasis. Seega arenguruumi laiemalt ühiskonna kaasamiseks ja sisuliseks aruteluks on tema hinnangul küllaga.

Saar avaldas lootust, et Michali juhtimisel toimuvad arengud positiivses suunas. «Ma olen kindel, et kui tänane minister on nii selgelt oma head tahet deklareerinud, siis kindlasti lähevad asjad paremaks.» Ta tuletas meelde, et Michali ideed on kannustatud 23. veebruaril riigikogu poolt vastu võetud dokumendist «Eesti õiguspoliitika arengusuunad aastani 2018», mis on erinevate ekspertide kaasabil välja töötatud.

Halb näide maamaksuseadusest

Viimane halva õigusloome näide on Saare meelest maamaksuseaduse kiire vastuvõtmine tänavu juunis. «Siinkohal peaks tänase ministri käest küsima, et kas see, kuidas maamaksuseadus hiljuti vastu võeti, vastab sellele, mida Michal just lehes kirjutab?»

«Kui minister alustab oma artiklit jutuga mustast ja valgest, siis täna on ikka suhteliselt must. Võiks olla oluliselt valgem,» lisas Saar.

Ta nentis, et Michali välja toodud probleem seaduste sõnastamisest on tõsine küsimus. «Seaduste tekstis on tihtipeale keeleliselt juba sellised konstruktsioonid, mis ei meenuta enam eesti keelt. Rääkimata sellest, et nad on aeg-ajalt juriidiliselt aetud väga mitmetitõlgendavaks.»

Michal kirjutas oma arvamusartiklis ka kaasamise osatähtsusest ning leidis, et Eestis oleks vaja selgeid kaasamise reeglid ning luua avalikud kanalid lobi tegemiseks. Saar tõdes, et seni on olnud juhtumeid, kus on jäänud mulje, et mida rohkem raha on lobigrupil, seda sobivama otsuse ta saab. «Mida avalikum on arutelu ja mida rohkem head tava rakendatakse, seda vähem on võimalik puhtalt rahaga seadust mõjutada.»

Lõpetuseks soovis Saar justiitsministrile edu positiivsete arengute suunamisel. «Jõudu! Sotsiaaldemokraatidena oleme kindlasti valmis toetama tema seisukohti.»

Justiitsminister Kristen Michal kirjutas täna Postimehes, et seadusi tuleks kirjutada lihtsas keeles ning seaduse loomise protsess peab olema avatud. Samuti toonitas ta, et seadust tegema asudes tuleb eelnevalt küsida, miks tuleb tegutseda ja miks just nüüd. Seadused sünnivad edaspidi aeglasemalt ja suurema konsensusega, lubab Michal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles