Vaktsineerimisega on Eestis marutaudist peaaegu lahti saadud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kährik on üks peamisi marutaudi kandjaid.
Kährik on üks peamisi marutaudi kandjaid. Foto: Margus Ansu.

Kolm aastat tagasi alanud metsloomade marutaudi vastane vaktsineerimine on olnud tõhus - tollaste sadade taudijuhtude asemel on sel aastal avastatud vaid kolm nakatunud looma.

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) projektijuht Enel Niin ütles, et tänavu jaanuarist märtsini avastati Harjumaal marutõbine koer ja rebane ning lammas Raplamaal, teatas ERR Uudised.

Marutaudi laialdase leviku tõttu alustati metsloomade vaktsineerimist 2005. aasta sügisel, 2006. aastast alates on loomi vaktsineeritud üle terve Eesti maismaa nii kevadeti kui sügiseti.

Marutudi põhikandjate, rebaste ja kährikute vaktsineerimise tulemusel on marutaudijuhtumid oluliselt vähenenud.

Kui 2002. aastal oli Eestis 422 taudijuhtu ja 2003. aastal 813 juhtu, siis järgnevatel aastatel on see arv üha vähenenud. 2005. aastal avastati 226 marutõbist looma, 2006. aastal - 114 ning 2007. aastal kõigest neli.

Marutõbi on ohtlik nakkushaigus ning inimene, kes sellesse nakatub, aga vaktsineerimiseks või immuniseerimiseks õigeaegselt arstiabi ei saa, sureb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles