Mida sisaldavad poejäätised?

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Premia Eriti Rammus šokolaadi-koorejäätis vahvlitopsis.
Premia Eriti Rammus šokolaadi-koorejäätis vahvlitopsis. Foto: Liis Treimann

Valisime Stockmanni kaubamaja toiduosakonnas juhuslikkuse põhimõttel viis jäätist, mille koostist palusime analüüsida toitumisnõustajal Angelika Erinil.



Angelika Erin kinnitab, et tema valib jäätist eelkõige maitse järgi. Kuna talle meeldib koorejäätis, peab koostises leiduma rõõska koort, mitte taimset rasva. Samas lisab ta, et kellele maitse on teisejärguline ning rolli mängib hind, valigu taimerasvapõhine jäätis. Kes kardab transrasvhappeid, uurigu – kas või luubiga, sest tekst on tihti uskumatult pisikese šriftiga –, kas tootja kinnitab, et see jäätis on transrasvhapetevaba, kuigi see pole talle kohustuslik. Aga ilus ja aus see ju oleks!

Jäätise koostise teevad pikaks kohustuslikud lisandite nimekirjad, ehkki tavaliselt moodustavad lisandid umbes 10% jäätisest. Seega pole mõtet pikemalt peatuda neis kasutatavatel E-ainetel, sest neid on seal tõesti minimaalses koguses. Samas ärge arvake, et igasse jäätisesse, mille pakendil maasika pilt, on maasikaid lisatud! Näiteks jogurtijäätisest on Angelika leidnud nii jogurti lõhna- ja maitseainet kui koorelõhna- ja maitseainet!

Mis puudutab toiduvärve, siis enamasti on Eestis toodetud jäätised nõustaja sõnul looduslike ja «sõbralikumate» toiduvärvidega, mitte kunstlike ja kahjulike asovärvidega valmistatud. Kuid sünteetilist E131 võib siiski leida jäätise lisandi värvina.

Angelika sõnul pole ta seni leidnud ühtki poejäätist, mis oleks valmistatud emulgaatorite ja stabilisaatoriteta. Kasutatakse ka happesuse regulaatoreid ning säilitusaineid.
Toitumisnõustaja teeb kokkuvõtte: kes kardab E-aineid, valmistagu jäätist ise!

1. Eriti rammus šokolaadi-koorejäätis 15%, vahvlitopsis

Tootja: Premia, Eesti

Kaal: 65 g

Hind: 0,67 eurot

Koostis: vesi, rõõsk koor, suhkur, vadaku- ja lõssipulber, vahvel 7% (vesi, nisujahu, maisitärklis, taimne õli, suhkur, lõssipulber, kergitusaine E500, sool, emulgaator sojaletsitiin), või, kakaopulber 2%, emulgaator E471, stabilisaatorid E412, E410, E407. Toode võib sisaldada pähklit.

Erin: «Üsna tavaline, standardne koostis, ilma milleta poejäätist ei leiagi. Kuna on kasutatud rõõska koort, siis on seda jäätist õigesti «koorejäätiseks» nimetatud. Vahvel on pea kõigil jäätistel ühesuguse koostisega ja seda on vaid 7%. E-ained ehk lisaainedki on samad, mis igal teisel poejäätisel.

See on poest üks minu jäätisevalikutest!»

2. Vanilla Ninja, vanilli-koorejäätis glasuuris

Tootja: Balbiino, Eesti

Kaal: 80 g

Hind: 0,70 eurot

Koostis: vesi, šokolaadimaitseline glasuur 19% (osaliselt hüdrogeniseeritud taimne rasv, suhkur, kakaopulber, vadakupulber, emulgaator – sojaletsitiin), rõõsk koor, suhkur, lõssipulber, või, vadakupulber, stabilisaatorid – jaanileivapuujahu, guarkummi, karrageen, emulgaator – rasvhapete mono- ja diglütseriidid, lõhna- ja maitseaine (vanilliin, vanilje). Võib sisaldada pähkleid ja nisu.

Erin: «Imestan, miks kirjutada niigi väikese kirjaga koostisse pikki imelikke sõnu, kui on olemas lühikesed numbrid, et koostise nimekirja lühemalt tutvustada. Seda enam, et antud juhul on tegu suhteliselt «süütute» emulgaatori ja stabilisaatoritega, milleta niikuinii ühtki poejäätist ei tehta.
Kirjutan sama lühemalt: emulgaator E322 (sojaletsitiin), stabilisaatorid E410, E412, E407, emulgaator E471. Samad, mis teisteski jäätistes.

Ma ei valiks põhimõtteliselt hüdrogeenitud taimse rasvaga jäätiseid, leidugu seda siis glasuuris või jäätises või täidises. Lähtun oma valikul lihtsamast: on paremaid valikuid, nagu lisanditeta koorejäätis.Šokolaadiga võin magusaampsu ise üle valada või värskeid maasikaid lisada.»

3. Viva Apple-Cinnamon Vanilla Ice Cream, vanillimaitseline koorejäätis õuna-kaneeli lisandi ja mandli-suhkru krokantidega

Tootja: Ingman Ledai, Leedu

Kaal: 75 g

Hind: 0,63 eurot

Koostis: lõss, koor, õuna-kaneeli täidis 13% (suhkur, õunad 40%), vesi, kaneel (0,5%), paksendaja (pektiin), lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator (sidrunhape), mandli-suhkru krokandid 8% (glükoosisiirup, mandel, suhkur, hüdrogeenitud palmiõli rasv, lõssipulber, toiduvärvid E151c, emulgaator E471), suhkur, vahvlitops 7% (nisujahu, taimne rasv, suhkur, munapulber, kergitusaine E500, emulgaator – sojaletsitiin, sool), lõssipulber, glükoosisiirup, vadakupulber, emulgaatorid (rasvhapete mono- ja diglütseriidid), stabilisaatorid (guarkummi, jaanileivapuujahu, karrageen), lõhnaaine.

Erin: «Koorejäätis nagu teisedki samalaadsed. Koostise nimekiri on tegelikult natuke arusaamatu. Täidis peaks olema kirjas ilmselt nii, selliste sulgudega: õuna-kaneeli täidis 13% ((suhkur, õunad 40%), vesi, kaneel (0,5%), paksendaja (pektiin), lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator (sidrunhape)).

Liiga palju tehislikku, «ei isuta». Kuid koostisse süvenedes pole midagi hullu.»

4. Fruit Ice Lolly, puuviljajäätis puuviljade, õuna ja Tutti-frutti maitsega

Tootja: Ingman Ledai, Leedu

Kaal: 85 g

Hind: 0,44 eurot

Koostis: joogivesi, suhkur, glükoosisiirup, eri puuviljade mahlakontsentraat 3% (vesi, granadilli mahlakontsentraat, virsikupüree kontsentraat, banaanipüree, mangopüree, apelsinimahla kontsentraat, naturaalsed lõhnaained), õunakontsentraat 0,6% (apelsinimahla kontsentraat, lõhnaained, säilitusaine E211, toiduvärvid (E150a, E131)), emulgaatorid ja paksendajad (E471, E412, E466, E410), želatiin, toiduvärvid (E141, E120, E162, E160a), happesuse reguleerija E330, lõhnaaine (Tutti-frutti).

Erin: «See on siin jäätisevalikus kõige õnnetum. Patt on seda nimetada puuviljajäätiseks, kuna see minu arvates eksitab ostjat.

Pikk loetelu puuviljapüreedest ja mahlakontsentraatidest (mille hulgas on veel lõhnaained!), mida mahub mahlajäätisesse ainult 3%, ei tee sellest küll puuviljajäätist! Lisaks õunakontsentraat, mida on tootes vaid 0,6%, mille koostisse mahub peale õunamahla veel säilitusaine, sünteetiline värvaine (E131) pluss veel lõhnaaine!

Minu valik see jäätiseletis ei oleks.»

5. Aurora, vanillijäätis kahe vahvliga

Tootja: Wera Nowa s.r.o., Tšehhi

Kaal: 65 g

Hind: 0,67 eurot

Koostis: vesi, suhkur, või, täispiimapulber, vahvel 12% (nisujahu, munakollasepulber, taimne õli, emulgaator (rasvhapete mono- ja diglütseriidid), stabilisaatorid (jaanileivapuujahu, guarkummi), kondenspiim, vadakupulber, kartulitärklis, emulgaator E471, stabilisaatorid E410, E412, lõhna- ja maitseaine (vanilliin, vanilje).

Erin: «Koostis on sama mis teada-tuntud jäätistel. Lisatud on vaid kartulitärklist, mida leiab koostisest harvem. Ka siin on pikad lisaainenimetused kirjas, selle asemel et neid E-märgistusega lühemalt nimetada.

Kuigi ma koostisest midagi ahvatlevat ei leia, pole see halvem jäätis kui teised.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles