Samost: Jüri Ratas on täiesti valge laik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas Foto: Toomas Huik

Edgar Savisaarega Keskerakonna juhi koha pärast võistlemine saaks toimuda vaid ideede baasilt, kuid Jüri Ratase väärtushinnangutest pole ka tõsisel poliitikahuvilisel mingitki aimu, leidis ajakirjanik Anvar Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

Püüdes aru saada Jüri Ratase otsusest kandideerida koos Edgar Savisaarega Keskerakonna esimehe kohale, tõdes Samost, et Keskerakonna juhtimine on suhteliselt läbipaistmatu: «Olemasolevast infost lähtudes võib olla tõenäoline nii see, et Ratas on tõesti reaalsete ambitsioonidega reaalne pretendent Keskerakonna esimehe kohale, kui ka see, et tegemist on lihtsalt Edgar Savisaare ja Jüri Ratase omavahel kokku lepitud toreda etendusega selleks, et jätta Keskerakonnast paremat muljet kui seni avalikkusele on jäänud,» arutles Samost, oskamata välja pakkuda, kumb tõele vastab.

Ajakirjanik Kalle Muuli pakkus välja ka kolmanda variandi, mida ta pidas ise tõenäoliseks: «See pole Savisaare lavastatud etendus, aga ka tema poolt mitte taunitud või tõrjutud üritus. Pigem ta lepib sellega, sallib seda - ta näeb, et sellest ei juhtu tema võimule midagi, aga samas erakonnal on teine esimehekandidaat, demokraatia nii-öelda toimib.»

«Ma ei ole päris täpselt aru saanud, milles seisneb Jüri Ratase erinevus Edgar Savisaarest,» märkis Samost. Kui Savisaarest on tema sõnul olemas üpris täiuslik pilt, siis pilt Ratasest on pigem nagu seltskonnaajakirja artikkel: «Me teame, mitu last tal on ja me teame, kus ta elab ja on koolis käinud, kes on tema vanemad – aga sellest, millised on Jüri Ratase maailmavaaatelised eelistused või veendumused, mida ta tahaks Keskerakonnas muuta (peale selle, et ta tahab saada ise erakonna esimeheks), sellest me ei tea ju mitte midagi,» leidis Samost.

Ta ei arvanud, et lähima pooleteise kuu jooksul see selgub: «Ma arvan, et saame teada, et Jüri Ratas arvab, erakonnas peaks olema rohkem avatust, rohkem demokraatiat… Aga see ei ütle meile tema kui poliitiku kohta mitte midagi.

«Ta isegi inimese jaoks, kes suure huviga ja lausa professionaalselt jälgib Eesti poliitikat – ta on minu jaoks täiesti valge laik!» tõdes Samost.

«Ega see Keskerakonna olemus ja selle juhtimine muutu senikaua, kuni ei teki erakonna sisse teist inimest, kes sooviks Savisaarega võistelda. Seda saab aga kindlasti ainult idee baasil. Edgar Savisaarel on kindlasti ideed olemas, me võime neid ideid ja väärtushinnanguid hinnata ühte ja teist pidi, kuid on selge, et suurele osale Eesti elektoraadist need sobivad,» tõdes Samost.

«Jüri Ratas hetkel ei tundu esindavat isegi neid ideid, mida Edgar Savisaar – ta ei esinda üldse mingeid ideid. Ta on lihtsalt meeldiva hääletämbriga, hea välimusega sirge noor mees, kes on olnud Savisaare armust erinevatel toredatel ametikohtadel ja nendel rahvale tuttavaks saanud,» kritiseeris ta.

Kalle Muuli arvas lisaks, et ehkki Keskerakonna esimeest väga kirutakse, meeldib teistele poliitilistele jõududele - eelkõige valitsuserakondadele - väga see praegune olukord, kus kõik on mugavalt paika loksunud, jõujooned ja hääled on ära jagatud ning on selge, kes koalitsioonis ja kes opositsioonis. Võib-olla ainult sotsiaaldemokraadid ehk ootaksid veel mingisuguseid muutusi, aga ma ei ole päris kindel isegi selles mitte. Keskerakond on surutud oma nišši ning tal endal on ka päris hea olla, sest Tallinnas on võim päris kindlalt käes,» arutles Muuli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles