USA karistas Pakistani

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani armee operatsioon Khurrami hõimupiirkonnas, kus tegutsevad ka islamiäärmuslased.
Pakistani armee operatsioon Khurrami hõimupiirkonnas, kus tegutsevad ka islamiäärmuslased. Foto: SCANPIX

Uue pöördena Islamabadi-Washingtoni suhetes otsustas USA jätta Pakistani ilma 800 miljoni dollari suurusest sõjalisest abist.

Valge Maja personaliülem Bill Daley teatas vastavast otsusest uudistekanali ABC vahendusel, põhjendades otsust Pakistani võimude hiljutiste sammudega, mis Washingtoni on pahandanud, vahendas uudistevõrk AFP.

Daley sõnul on 2. mail Pakistani idaosas Abbottabadis toimunud Ühendriikide eriüksuslaste haarang, mille käigus tapeti al-Qaeda arvatav asutaja Osama bin Laden, kahe riigi vahelisi suhteid mõjutanud, tekitades Pakistani poliitikaelus valulikkust. Sellele vaatamata kinnitas Daley, et Washington tehtut ei kahetse.

Daley kinnitusel on Pakistan nn terrorismivastases sõjas Ühendriikide jaoks oluline liitlane, olles ka ise oluliselt terrorismi tõttu kannatanud. Samas lisas personalijuht, et kahe riigi suhe on väga keeruline.

«Seni, kuni me nendest raskustest üle saame, peatame osa rahast, mida ameerika maksumaksjad on lubanud neile maksta,» lisas Daley.

Ühendriikide allikate sõnul moodustab 800 miljonit dollarit Pakistani eraldatavast USA aastasest abirahast umbes kolmandiku.

USA päevalehe New York Times andmetel soovib Washington abiraha külmutamisega vastata Islamabadi otsusele saata riigist välja USA sõjaväeinstruktorid ning avaldada riigile veelgi suuremat survet võitluses islamiäärmuslastega.

Pärast bin Ladeni tapmisega tipnenud USA eriväelaste maikuist reidi on ka mitmed Ameerika luuretöötajad olnud sunnitud Pakistanist lahkuma. Luure Keskagentuuri (CIA) aidanud kohalikke ametnikke ja tsiviilisikuid võib aga oodata kohus.

USA-Pakistani suhete madalseisu näitas ka USA staabiülemate ühendkomitee esimehe admiral Mike Mulleni möödunudnädalane sõnavõtt, milles ta süüdistas Pakistani valitsust selles, et viimane andis loa ajakirjanik Saleed Shahzadi tapmiseks.

Itaalia uudisteagentuuri ja Hong Kongis registreeritud uudisteportaali heaks töötanud Shahzadi jäi kadunuks mais ja tema vägivalla tundemärkidega surnukeha leiti juunis.

Mees väitis, et Pakistani territooriumil tegutsevad terroriorganisatsiooni al-Qaeda ja mitmete teiste terrorivõrgustike võitlejad, kellel on sidemed islamiriigi armeega.

USA ametnikud peavad võimalikuks, et käsu 40-aastase Shahzadi tapmiseks andis Pakistani mõjuvõimas luureteenistus ISI, kuid viimane on nimetanud Washingtoni süüdistusi alusetuks.

Pakistani informatsiooniministri Firdous Ashiq Awan nimetas Mulleni väiteid väga vastutustundetuks ja kahetsusväärseks, lisades, et see põhjustab kahe riigi vahelistes suhetes raskusi, mis tähendab tagasilööki terrorismivastases sõjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles