Kaitseväe kirurgid naasevad Afganistanist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioon Camp Bastioni välihaiglas.
Operatsioon Camp Bastioni välihaiglas. Foto: SCANPIX

Täna, 12. juulil saabub koju Afganistani Helmandi provintsi Camp Bastioni välihospidalis teeninud Eesti kaitseväe kirurgide meeskond.

«Nii suurt hulka oskusi ja praktikat nagu seal meie kirurgid said, pole meedikul võimalik tavaoludes saada. See on panus sõja-aja ja katastroofi meditsiini arendamiseks Eesti tervishoius,» ütles kaitseväe peaarst kolonelleitnant Kersti Lea. «Oluline on veel, et need kirurgid on Eesti eri haiglatest ning nüüd naastes külvavad väärtusliku kogemuse kodumaale,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja Lea sõnu.

Kolonelleitnant Lea sõnul oldi Eesti meedikute tööga Afganistanis väga rahul ning praegu on brittidega kokkulepe, et koostöö jätkub ka tulevikus.

Kaitseväe esimesse Afganistani lähetatud kirurgide meeskonda kuuluvad anestesioloog leitnant Lauri Kõrgvee Tartu Ülikooli Kliinikumist, traumatoloog-ortopeed leitnant Alo Kullerkann Ida-Tallinna Keskhaiglast, õde nooremveebel Annika Noorkõiv Tartu Ülikooli Kliinikumist ja kirurg major Jaan Tepp Põhja-Eesti Regionaalhaiglast. Viimane vahetas välja Eesti kirurgide meeskonna ülemana alustanud kirurg kaptenmajor Jaan Kirsi Ida-Viru Keskhaiglast.

Reservväelastest meedikud läbisid enne teenistuse algust Afganistanis koostööharjutuse Ühendkuningriigi meedikutega. Kolmekuulisel missioonil töötasid arstid ja õde koos brittide ja ameeriklastega võrdväärsetena ning said kogemusi lahingvigastustega kannatanutega tegelemiseks haigla erakorralise meditsiiniosakonnas ning intensiivraviosakonnas.

Camp Bastioni haiglasse tuuakse ravile Helmandi provintsi lahingutes haavata saanud Rahvusvaheliste Julgeolekutagamisjõudude kaitseväelasi, Afganistani julgeolekujõudude sõdureid ja politseinikke ning kohalikke elanikke.

Camp Bastioni laiendatud välihospidal on võimeline ravima raskelt haavata saanuid, sealhulgas käsitulirelvade laskehaavu ning miinide- ja isevalmistatud lõhkeseadeldiste plahvatuse tagajärjel tekkinud vigastusi. Haiglas on teenistuses ligi nelisada meedikut.

Varasematel aastatel on Camp Bastioni haiglas teeninud Eesti reservohvitseridest kirurgid major Tiit Meren ja kaptenmajor Jaan Kirss.

Kaitseväe suurimal ja raskeimal välisoperatsioonil Afganistanis teenib ligi 165 kaitseväelast. Suurem osa Eesti kontingendist tegutseb Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles