Terras: Eesti sõjameditsiin seisab võrdsena oma liitlaste seas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel teeninu medali sai kaitseväe peastaabi ülemalt brigaadikindral Riho Terraselt ka Camp Bastioni välihaiglas teeninud kirurgide ülem major Jaan Tepp.
Rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel teeninu medali sai kaitseväe peastaabi ülemalt brigaadikindral Riho Terraselt ka Camp Bastioni välihaiglas teeninud kirurgide ülem major Jaan Tepp. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Riho Terras võttis täna õhtul vastu Afganistanist saabunud kaitseväe kirurgid ja andis neile üle rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel teeninu medalid.

«Neid inimesi, kes selliseid kogemusi on saanud, on väga vähe. Seda enam on teie kogemused olulised nii kaitseväe, kui ka kogu Eesti ühiskonna jaoks,» ütles brigaadikindral Terras kirurgidele medaleid üle andes. «Teie kogemused aitavad päästa inimesi Eestis ja iga päästetud inimene on Eestile oluline. Loodan, et saate järgmistele kirurgide meeskondadele eeskujuks,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja Terrase sõnu.

Kaitseväe peastaabi juures peetud tseremoonial osalesid lisaks kaitseväe peastaabi ülemale veel kaitseväe peaarst kolonelleitnant Kersti Lea ja kirurgide lähedased.

Camp Bastioni välihaiglas teeninud kirurgide ülema major Jaan Teppi sõnul läks nende teenistus Afganistanis igati korda ja koostöö teiste riikide sõjameditsiini spetsialistidega sujus hästi.

Kaitseväe esimesse Afganistani lähetatud kirurgide meeskonda kuuluvad, anestesioloog leitnant Lauri Kõrgvee Tartu Ülikooli kliinikumist, traumatoloog-ortopeed leitnant Alo Kullerkann Ida-Tallinna keskhaiglast, õde nooremveebel Annika Noorkõiv Tartu Ülikooli kliinikumist ja kirurg major Jaan Tepp Põhja-Eesti regionaalhaiglast. Viimane vahetas välja Eesti kirurgide meeskonna ülemana alustanud kirurg kaptenmajor Jaan Kirsi Ida-Viru keskhaiglast.

Reservväelastest meedikud läbisid enne teenistuse algust Afganistanis koostööharjutuse Ühendkuningriigi meedikutega. Kolmekuulisel missioonil töötasid arstid ja õde koos brittide ja ameeriklastega võrdväärsetena ning said kogemusi lahingvigastustega kannatanutega tegelemiseks haigla erakorralise meditsiiniosakonnas ning intensiivraviosakonnas.

Kaitseväe peaarsti sõnul olid eestlaste liitlased Afganistanis kaitseväe meedikute tööga väga rahul ning praegu on brittidega kokkulepe, et koostöö jätkub ka tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles