Riigifirma müüb Nõmme maja president Rüütlile

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Rüütli käsutuses olev elamu Tallinnas Nõmmel Kaare tänaval.
President Rüütli käsutuses olev elamu Tallinnas Nõmmel Kaare tänaval. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi Kinnisvara ASi nõukogu otsustab tänasel koosolekul Tallinnas Nõmmel asuva kinnistu müügitehingu. Ostusoov on tulnud ekspresident Arnold Rüütlilt, kel praegu on eluaegne isiklik õigus riigile kuuluvat maja tasuta kasutada.


Riigi Kinnisvara nõukogu liige Arto Aas kinnitas, et Tallinnas Kaare tänaval asuva kinnistu võõrandamine Rüütlile on tänasel koosolekul päevakorras, kuid ei osanud täpsustada tehingu hinda. «Ka seda arutame nõukogus,» lisas Aas.

Hinna määramisel saab aluseks võtta 154 000 eurot, millega kinnistu läks kevadel üle RKASi omandisse. Võimalik, et tegelik müügihind saab siiski olema mõnevõrra kõrgem. Samas tähendaks müük otse ekspresidendile, et kinnistut ei panda enampakkumisele, mis on tavaline paljude muude RKASi objektide võõrandamisel.

President Arnold Rüütel ütles eile telefonivestluses Postimehele, et ta ei ole Kaare tänava maja ostmisega isiklikult tegelenud ega soovi kommentaare anda. «Olen tahtnud juba pikka aega oma elamist Tallinnas korraldada,» märkis ta vaid. Tehingu eeldatavat hinda Rüütel ei öelnud.

Kõnelusest ilmnes siiski, et endise presidendi seisukohalt on üks põhilisi ajendeid Kaare tänava maja äraostmiseks selle märkimisväärne remondivajadus. Maja on kehvas seisukorras, selle küttesüsteem, veevarustus, soojapidavus ja tuleohutus ei vasta nõuetele. Seega ei saa residentsi tõsise remondita õigupoolest elamiseks kasutada. Riik seni hoonet renoveerinud ei ole.

Presidendi kantselei direktor Siim Raie kinnitas, et Kaare 10 oli kuni tänavu kevadeni kantselei valitsemisel, ent kantselei on kindel, et uus omanik RKAS on kinnistule hea peremees.

«Kuna kantseleil puudusid vahendid Kaare 10 kinnistul asuva külalistemaja ulatuslikeks remonditöödeks, mida hoone vajab, andsime selle üle rahandusministeeriumile, kes andis selle Riigi Kinnisvara ASile mitterahalise sissemaksena aktsiakapitali suurendamiseks,» märkis Raie.

Rahulikus piirkonnas Nõmme mändide all, Kaare tänav 10 asuva kinnistu suurus on 3469 ruutmeetrit. Sellel asuva hoone pind on RKASi andmeil 243,1 m².

President Rüütli käes on Nõmme maja alates 2006. aasta sügisest. 2007. aasta augustis andis valitsus korralduse, et presidendi ametihüve seaduse alusel saab Rüütel Kaare 10 kinnistu ja külalistemaja enda kasutusse elu- ja esindusruumidena. «Ruumide üüri- ja korrashoiukulud hüvitatakse vabariigi presidendi kantselei eelarvest,» teatas valitsus.

Tänavu märtsi lõpus toimunud Andrus Ansipi eelmise valitsuse viimasel istungil sündis aga otsus, et kinnistu läheb üle RKASi omandisse, «hariliku väärtusega» 154 000 eurot ehk vanas rahas umbes 2,4 miljonit krooni. Ajakirjandus kirjutas pärast seda, et niisuguse üleandmise tegelik eesmärk on kinnistu võõrandamine Rüütlile, kes on juba ammu seda soovinud ära osta.

RKASi pressiesindaja keeldus eile Kaare 10 majamüügi detaile avaldamast. «Kinnistu tänasel kasutajal on kinnistu omandamise huvi olemas,» kinnitas ta vaid. «Võimaliku tehingu üksikasju avaldaksime pärast seda, kui tehing peaks kunagi toimuma, ja seda mahus, millega teine pool on nõus.»

Rüütli majaost oleks selles mõttes pretsedenti loov, et iseseisvuse taastamise järel pole endised presidendid riigilt oma kasutuses olevat kinnisvara erastada saanud.

Rüütli omanduses on ruumikas elamispind Koidula tänaval Kadriorus, mis oli varem ENSV ülemnõukogu presiidiumi ametikorter. Ekspresidendile kuulub ka maja Tartus ja maamaja Saaremaal.

Lisaks Kaare tänava kinnistule on valitsus presidendi ametihüve seaduse alusel andnud Rüütlile tasuta kasutada renoveeritud eramu Tallinnas aadressiga Roheline aas 1, mida Rüütel kasutab büroona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles