Baklažaani-lasanje

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baklažaani-lasanje
Baklažaani-lasanje Foto: Jaan Heinmaa

u 6 portsu

4 õhukesteks viiludeks lõigatud väiksemat või 2 suurt baklažaani (kokku u 1,5 kg)

1 õhukeselt viilutatud suvikõrvits

soola ja oliiviõli

Võta kandik ja lao sellele baklažaanidest kiht. Puista üle soolaga ja pane peale teine korrus. Tee nii, kuni kõik baklažaanid on soolaga kihiti. Jäta 30 minutiks kuni paariks tunniks soola alla. Seejärel vala tekkinud vedelik ära ja kuivata baklažaanid köögipaberiga. (Eelmainitud viis vähendab viljade mõrkjat maitset ja õli baklažaani imendumist.) Kuumuta suuremal panni paras ports õli tulikuumaks. Prae baklažaanid mõlemalt poolt kuldseks ja tõsta paberile liigsest õlist nõrguma. Prae ka suvikõrvitsaviilud.

Kaste:

3 sl oliiviõli

3–4 poolitatud küüslauguküünt

u 2 kg tomateid (poolita ja eemalda lusikaga seemned, haki tükikesteks; võid kasutada ka 3 x 400 g purki hakitud konservtomateid, nõruta need pisut vedelikust)

peotäis basiilikulehti

Kuumuta pannil õli ja prae ses küüslauku mõni minut. Lisa tomatid ja lase pajatäis keema. Hauta keskmisel tulel (ilma kaaneta) u 30 minutit. Vajadusel lisa vett või konservivedelikku. Kaste peab lõpus jääma parajalt paks viljade vahele määrimiseks, liiga vedel kaste muudab vormi hiljem vesiseks. Maitsesta kaste soola ja pipraga. Kui soovid, eemalda küüslaugud. Puista juurde basiilikulehed.

Vahele:

180–200 g mozarellajuustu tükke

3 dl riivitud Parmesani või muud krehvtist juustu

Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Võta paraja suurusega ahjuvorm (u 25 x 25 cm), lao põhjale praebaklažaanid (hea, kui need otsapidi soomusemustris üksteise peale ulatuvad), kata need 1/3 tomatikastmega, puista lisaks ½ mozzarellast ja kata 1/3 riivitud Parmesaniga. Lao järgmine kiht baklažaane ja korda kõike sama katetega. Viimase kihi baklažaanide peale määri kaste ja puista Parmesan. Küpseta ahjus u 25 minutit ja lase enne serveerimist vähemalt 15 minutit vormis taheneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles