Välisministeerium: ratturid on vabastatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röövitud eestlased esimesel videoläkitusel.
Röövitud eestlased esimesel videoläkitusel. Foto: SCANPIX

Liibanoni meedia teatas täna hommikul, et märtsis röövitud seitse eestlasest jalgratturit on vabastatud ja nad toimetatakse Beirutisse ning seda infot kinnitas ka Eesti välisministeerium.

Täna varahommikul vabastati Eesti, Liibanoni ja teiste partnerite koostöö tulemusel Liibanonis röövitud seitse Eesti kodanikku. Peaminister Andrus Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil, et Liibanonis röövitud eestlased jõuavad koju reedel.

Välisministeeriumi ja kaitsepolitsei teatel on vabastatud kaasmaalased toimetatud Prantsusmaa suursaatkonda Beirutis. Nende tervislik seisund on hea.

Välisminister Urmas Paeti sõnul korraldab välisministeerium vabastatud Eesti kodanike võimalikult kiiret kojutoomist.

«Praegu on peamine, et meie seitse kaasmaalast pääseksid võimalikult ruttu Eestisse oma perede ja lähedaste juurde,» lisas Paet.

Postimees.ee andmetel on teel kodumaale Eesti juhtiv riigiprokurör Heili Sepp, kes sõitis pühapäeval seoses Eesti jalgratturite röövimise juhtumi uurimisega Liibanoni.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai ei soovinud spekuleerida teemal, kas Sepa Liibanonis viibimine võis viia pantvangide vabastamiseni.

«Heili Sepal oli seal eri kohtumisi mitmete kõrgete kohalike ametnikega, kes olid seotud rahvusvahelise koostööga jalgratturite röövimise kriminaalasjas. Näiteks kohtus ta seal kriminaalasja eest vastutava eeluurimiskohtuniku, justiitsministri ja Liibanoni peaprokuröriga. Nende kohtumiste eesmärk oli soodustada riikidevahelist abi ja infovahetust,» sõnas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai.

«Kohtumised ei olnud seotud ühegi konkreetse menetlustoimingu või videoläkitusega,» lisas Tammai.

MTV Lebanon kirjutas varem, et eestlaste vabastamine leiab aset Chtauras. Tegemist on Bekaa orus asuva linnaga.

Uudisteportaal LBC edastas, et eestlased on heas seisundis. Röövijad vabastasid nad tingimusel, et sündmuskohal ei tohi viibida julgeolekujõudude esindajaid.

Liibanoni siseminister Marwan Charbel ütles, et ei saa kinnitada väiteid, nagu oleks eestlaste vabastamiseks makstud lunaraha.

«Mulle teadaolevalt ei esitatud nende vabastamiseks mingeid nõudmisi,» märkis ta NOW Lebanon vahendusel.

Minister Charbel rääkis Liibanoni telekanalile, et loodetavasti jõuavad mehed Eestisse veel tänase päeva jooksul.

Uudisteportaalile LBC International ütles siseminister, et vabastamine leidis aset intensiivsete diplomaatiliste jõupingutuste tulemusel, tuues esile Prantsusmaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles