Kunstiakadeemia uue hoone ehitushind odavnes järsult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade praegusele Kunstiakadeemiale.
Vaade praegusele Kunstiakadeemiale. Foto: Toomas Huik.

Eesti kunstiakadeemia (EKA) on valmis uue hoone ehituseks võtma vajadusel laenu 100 miljonit krooni, kuid just sama palju on ehitushindade langemise tõttu vähenenud hoone kavandatav hind.

Kunstiakadeemia rektori Signe Kivi sõnul on juhtkonna seisukoht, et kui tõesti vaja, siis võiks akadeemia võtta uue hoone ehituseks pikaajalist laenu kuni 100 miljonit krooni.

«Kuid tänasel päeval on see vajadus pigem ära langenud, sest eelmisel nädalal saadud uued hinnapakkumised kahelt ehitusettevõtjalt näitasid üllatusega, et täna ehitatakse meie uus kool valmis peaaegu 100 miljonit krooni odavamalt kui esialgu plaaniti,» lausus Kivi.

Uue hoone hind koos sisustusega oli esialgsel hinnangul 530 miljonit krooni. Kui veel septembris võetud hinnapakkumise järgi hindas NCC Ehitus maja ehitusmaksumuseks 487 miljonit krooni, siis novembris saadi samalt ettevõttelt 396 miljoni kroonine hinnapakkumine ja Estconde-E-lt vahemikus 365-410 miljonit krooni.

«Oleme küll raskes majandusseisus, kuid teisalt näitavad kalkulatsioonid, et uue maja ehitamine on õige strateegia, sest ehitushinnad ei saa olema kunagi nii all kui nad nüüd veel lähevad,» uskus Kivi.

Järgmisel aastal taotletakse maja ehituseks Euroopa Liidu tõukefondidest 187 miljonit krooni, mida peaks riik kaasrahastama 22 miljoni krooniga. Omafinantseeringu saamiseks püüab kunstiakadeemia müüa praegu kolme kinnistut, mille müügist loodab saada 167 miljonit krooni.

Euroopa Liidu tõukefondist taotletud summa suurus sõltub sellest, mil määral mahuvad EKA pakutavad erialad loomemajanduse meetme alla. Kivi kinnitusel näitas haridus- ja teadusministeeriumi analüüs, et 80 protsenti akadeemia õppest on otseselt seotud loomemajandusega.

«Mingil juhul ei raja me uue hoone ehituskava üles laenu toel,» rõhutas Kivi. «Praeguse projekti oleme finantsiliselt üles ehitanud ainult sellele rahale, mida me ise saame kasutada.»

«Rektorina hakkan üha enam tajuma, mida haridus on hoonete eest maksnud - see raha, mis peaks kuluma õppetööle, on paljuski läinud betooni,» oli kunstiakadeemia rektor nördinud.

Kunstiakadeemia uue hoone valmimine on planeeritud 2011. aasta detsembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles