Põhja-Korea vangilaagrites toimuvad regulaarsed hukkamised

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea vangilaagrites hoiavad kommunistlikud võimud kinni kuni 300 000 inimest.
Põhja-Korea vangilaagrites hoiavad kommunistlikud võimud kinni kuni 300 000 inimest. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Korea inimõigusorganisatsioonide kinnitusel korraldavad Põhja-Korea võimud riigi vangilaagrites regulaarselt vangide massihukkamisi.


Kümne aasta eest Lõuna-Koreasse põgenenud endise vangilaagri valvuri An Myong-Chuli kinnitusel toimuvad vangilaagrites lisaks hukkamistele ka kinnipeetavate piinamine ja seksuaalne vägivald, vahendas AFP.

«Igal aastal hukatakse umbes sel ajal igas laagris kuni 20 vangi,» ütles An uue pagulaste rühmituse asutamistseremoonial. Kampaania Põhja-Korea Vabaduse nimel eesmärk on poliitiliste vangide vabastamine ja liikumises osaleb hinnangulilselt 120 aktivisti.

Rahvusvaheline organisatsioon Freedom House märgib oma eelmise aasta raportis, et Põhja-Korea vangilaagrites on umbes 200 000 kinnipeetavat, kuid uute andmete kohaselt võib see arv olla isegi 300 000.

Lõuna-Korea inimõigusorganisatsioonid kirjeldasid Põhja-Korea vangilaagrite süsteemi kui «hiiglaslikku gulagi», viidates NSV Liidu koonduslaagritele, mis said üldmõistena laiemalt tuntuks pärast Aleksandr Solženitsõni teose «Gulagi arhipelaag» ilmumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles