ÜRO tribunali peaprokurör nõuab Serbialt Mladići vahistamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serge Brammertz (paremal) ja Rasim Ljajić.
Serge Brammertz (paremal) ja Rasim Ljajić. Foto: AP / Scanpix

ÜRO sõjakuritegude tribunali peaprokurör nõudis kohtumisel Serbia peaministriga, et riik teeks suuremaid pingutusi sõjakuritegudes kahtlustatava Ratko Mladići vahistamiseks.


Peaprokurör Serge Brammertz sõitis Serbiasse, et hinnata ÜRO sõjakuritegude kohtu koostööd Belgradiga. Serbia meedia teatel olevat Brammertz kohtumisel Serbia peaministri Mirko Cvetkovićiga nõudnud Mladići vahistamist juba selle aasta jooksul, vahendas AFP.

66-aastane Mladić on pärast Radovan Karadžići vahistamist kõige tähtsam endise Jugoslaavia konfliktide sõjakuritegudes kahtlustatav isik, keda pole rohkem kui kümne aasta jooksul õnnestunud tabada. Haagi sõjakuritegude tribunalis süüdistatakse kurikuulsat Bosnia serblaste armee komandöri genotsiidis, inimsusevastastes kuritegudes ja sõjaseaduste rikkumises.

Serbia läänemeelne valitsus on lähenenud Euroopa Liidule ja saanud rahvusvaheliselt üldsuselt sõjakuritegude eest süüdistatava Karadžići vahistamise eest tunnustussõnu. Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso on andnud mõista, et Serbiast võib järgmisel aastal saada ELi kandidaatriik, kuid selleks peab Serbia täitma kõik vajalikud nõudmised, millest üks on ka kindral Mladići väljaandmine.

Serbia valitsus on siiski kahtleval seisukohal, kas Brammertzi järgmisel kuul avaldatav raport on ÜRO julgeolekunõukogule piisav, et jõustuks euroliiduga sõlmitud stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepe (SAA), mis eeldab Serbialt täielikku koostööd Haagis asuva endise Jugoslaavia rahvusvahelise kriminaaltribunaliga (ICTY).

Esmaspäeval kohtus Brammertz Belgradis Rasim Ljajićiga, kes vastutab Serbia koostöö eest ICTYga. Just koostöö ICTYga on Serbia jaoks võtmetähtsusega, sest Holland on ähvardanud panna veto SAA lepingule, kui Serbia pole Haagis asuvale tribunalile välja andnud tagaotsitavaid sõjakurjategijaid.

«Kui imet ei sünni, pole meil ühtki juhtlõnga, mis viiks Mladićini,» ütles Ljajić enne kohtumist ning lisas, et alates 2006. aastast puuduvad riigil igasugused teated Mladići võimaliku asukoha kohta.

Täna kohtub prokurör ka Serbia presidendi Boris Tadićiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles