Kenyast pärit eesti noor: Eesti riigieksamid olid üllatavalt lihtsad

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli tekkel.
Tartu Ülikooli tekkel. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kenyast pärit Andreas Ragen Ayali sõnul olid Eesti riigieksamid tema jaoks üllatavalt lihtsad. Ayal on üks neist 14 võõrsil elavast eesti päritolu noorest, kelle sel sügisel algavaid õpinguid toetab Eesti riik.

Rahvuskaaslaste stipendiumi saanud Kenyast pärit Andreas Ragen Ayal läheb sel sügisel Tartu Ülikooli arvutitehnikat õppima. «Ma varem elasin Kenyas, aga Tartu Ülikool on parem mis tahes Kenya omast,» põhjendas ta oma koolivalikut.

Noormehe sõnul soovis ta väga Eestis olla. «Kuna mul on pere Eestis olemas, siis miks mitte siia tulla, siin on lihtsam elada,» lisas ta. Ayali ema ja õde elavad siiani Kenyas, noormees ise tuli Eestisse juba pool aastat tagasi ja lõpetas Tartus Miina Härma gümnaasiumi.

«Tegin ka Eesti riigieksamid, sest sain aru, et Tartu võtab neid arvesse lisaks Kenya tulemustele,» rääkis ta. Eesti riigieksamitest valis ta matemaatika, füüsika ja inglise keele ning noormehe sõnul olid eksamid üllatavalt lihtsad.

Ayal on kindel, et kui ta ka poleks saanud rahvuskaaslaste stipendiumi, oleks ta ikkagi Tartusse õppima tulnud.

Stipendiumit saada ei olnud tema sõnul keeruline. Ka tegi ta ära Tartu Ülikooli juures eesti keele testi, mis tõestas, et tema keeletase on siin õppimiseks piisavalt hea. Küsimusele, kas stipendiumist piisab või tuleb tal õpingute ajal ka tööle minna, vastas Ayal: «Ma arvan, et piisab.»

Noormehe sõnul soovivad tema Kenya koolikaaslased, kel on head hinded, minna Suurbritanniasse, USAsse või Austraaliasse edasi õppima. Teised jäävad Kenyasse, kus on olemas päris heal tasemel ülikool.

Küsimusele, kas Kenya noortel on keeruline võõrsile õppima minna, vastas ta, et see oleneb olukorrast. «Kui inimene läheb üksi kaugele elama, siis on see päris kulukas. See on sama, kui mõni eestlane läheks välismaale õppima,» selgitas ta.

Rahvuskaaslaste programmi stipendiumiprogrammi eesmärk on toetada väliseesti noorte õpinguid Eesti kõrgkoolides ning kutsehariduskeskustes. Stipendiumi võivad taotleda kesk- või kõrgharidusega eesti päritolu noored, kes pole alaliselt Eestis elanud vähemalt viimased kümme aastat. Stipendiumiga kaetakse stipendiaadi õppekoha ning eluasemega seotud kulud. Stipendiumiprogrammi rahastab Haridus- ja Teadusministeerium ning seda rakendatakse koostöös Sihtasutusega Archimedes.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles