Prantsuse luure ei lubanud teavitada Liibanoni võime vabastamisläbirääkimistest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelik seitsmik Tallinna lennujaamas.
Õnnelik seitsmik Tallinna lennujaamas. Foto: Peeter Langovits

Liibanonis ilmuva araabiakeelse ajalehe As Safir teatel nõudis Prantsuse luure, et eestlaste röövijatega toimuvatest läbirääkimistest ei tohi mingit teavet edastada.

Lisaks tahtis luure, et eestlased ei annaks Liibanoni võimudele mingit olulist informatsiooni oma vabastamise kohta, vahendas Naharnet.

Prantsusmaa rollist Eesti kodanike vabastamisel räägitakse täna kui diplomaatide ja luure edust.

Euroopa diplomaatilised allikad teatasid araabiakeelsele ajalehele Al-Hayat, et kui Prantsuse-Eesti grupp lahkus Beirutis asuvas Prantsusmaa saatkonnast ja võttis suuna Bekaa orule, siis ei teadnud nad päris täpselt, kus jalgratturid neid ootavad.

Teel Bekaa oru suunas hakkas grupp saama Eesti välisministeeriumist informatsiooni sellest, millist teed mööda tuleb sõita, et mehed üles leida.

Pole teada, kas mehed üle andnud grupp oli seotud inimrööviga või mängisid nad üksnes vahendaja rolli.

Liibanoni siseminister Marwan Charbeli oli täna varem öelnud, et Liibanoni julgeolekujõud on «täielikus valmisolekus». Samas ta kinnitas, et Liibanoni julgeolekujõude piirkonnas (kus toimus eestlaste vabastamine, PM) polnud ja seda inimröövi korraldanute nõudmise tõttu.

Eesti valitsus maksis röövijatele jalgratturite vabastamiseks 10 miljonit eurot, kirjutab Liibanoni meedia täna, kuid informatsiooni allikana konkreetselt kellelegi ei viita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles