Komisjon toetas m-valimiste rakendamist 2011. aastast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsis saab valimistel hääletada ka ID-tuvastust võimaldava mobiiltelefoniga.
Märtsis saab valimistel hääletada ka ID-tuvastust võimaldava mobiiltelefoniga. Foto: Ants Liigus

Parlamendi põhiseaduskomisjon otsustas täna toetada seisukohta, mille järgi saaksid inimesed mobiiltelefoni abil hääletada alles 2011. aasta algusest.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Väino Linde ütles, et komisjon otsustas esialgu toetada ettepanekut jõustada mobiil-ID kasutamise võimalus 2011. aasta 1. jaanuarist, kuigi justiitsministeerium soovis seda teha 2009. aasta augustist. Samas lisas ta, et komisjon tuleb eelnõu arutelu juurde detsembri algul veel tagasi.

Eelnõu, mis loob võimaluse kasutada hääletusel peale ID-kaardi ka mobiil-ID-d ning pikendab valimistel e-hääletuse aega, jõuab täiskogu ette uuesti 2. detsembril. Linde sõnul teeb põhiseaduskomisjon parlamendile ettepaneku eelnõu teine lugemine lõpetada.

Justiitsminister Rein Lang ütles oktoobris eelnõu esimesel lugemisel riigikogus, et muudatused peaksid looma eelduse valimisaktiivsuse kasvuks ning uute infotehnoloogiliste lahenduste kasutamiseks, mis võimaldaksid valijatel avaldada oma tahet ka otseselt jaoskonda minemata.

«Midagi pole teha, tänapäeva elutempo on kiire ja infotehnoloogia areng võimaldab meil kasutusele võtta erinevaid mooduseid, kuidas teha valimised inimestele võimalikult lihtsaks. Samas ma juhin tähelepanu sellele, et loomulikult jaoskondades hääletamine ei kao ära,» märkis Lang.

Kui praegu saab elektrooniliselt hääletada kolme päeva jooksul ehk 6.-4. päevani enne valimisi, siis valitsuse esitatud eelnõu järgi pikeneks hääletamise aeg 13.-4. päevani enne valimispäeva. Samas kaob eelhääletamine maakonna valimiskomisjonides, kuna eelnõu autorite sõnul on vajadus selle hääletamisviisi järele e-hääletamise juurutamise tõttu vähenenud.

Teise muudatusena võimaldab eelnõu kasutada e-hääletusel peale ID-kaardi ka sertifikaatidega varustatud SIM-kaardiga mobiiltelefoni, millega tuvastatakse valija ja sisenetakse interneti e-hääletamise süsteemi. ID-kaardi lugejat asendab sel juhul mobiiltelefon ja ID-kaardi sertifikaate mobiiltelefoni SIM-kaardile antavad sertifikaadid. Seega täidab mobiiltelefon sisuliselt kaardilugeja rolli.

Eelnõu seletuskirja kohaselt tehti mobiil-ID kasutuselevõtuks ka turvaanalüüs, mille kohaselt on ID-kaart ja mobiil-ID turvalisuselt samaväärsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles