Austrias võidi tabada Vilniuse veresauna üks initsiaatoreid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1991. aasta jaanuarisündmused Vilniuses.
1991. aasta jaanuarisündmused Vilniuses. Foto: SCANPIX

Austria pealinnas Viinis tabati seoses 1991. aasta Vilniuse veriste jaanuarisündmustega tagaotsitavaks kuulutatud endine julgeolekutöötaja.

Leedu peaprokuratuuri esindaja Tomas Krusna ei avalikustanud mehe rahvust ega nime, kuid Leedu eratelekanali LNK andmetel tabati endine KGB ohvitser Mihhail Golovatov, vahendas uudistevõrk AFP.

«Eile tabati üks 13. jaanuari juhtumiga seotud kahtlusalune. Isik on praegu vahi all Austria Vabariigis,» teatas Krusna ajakirjanikele, viidates 1991. aastal ööl vastu 13. jaanuari toimunud sündmustele.

Golovatov juhtis toona Nõukogude eriüksust Alfa grupp, mis ründas ööl vastu 13. jaanuari Vilniuse teletorni juures seda kaitsma saabunud relvastamata rahvamassi. Surma sai 14 ja viga üle tuhande iseseisvuse kaitsja.

Golovatovi tabamiseks on väljastatud rahvusvaheline vahistamiskäsk ja süüdimõistmise korral võib teda Leedus sõja- ja inimsusevastaste kuritegude eest oodata ees eluaegne vanglakaristus.

13. jaanuari sündmustega seoses on Leedu võimud tagaotsitavaks kuulutanud 23 isikut, kellest 21 on Venemaa ja kaks Valgevene kodanikud. Minsk ja Moskva keelduvad aga veresaunas kahtlustatavaid Leedule välja andmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles